woensdag, 20. augustus 2008 - 21:53

Van Marwijk debuteert met remise

(Elfvoetbal) Bert van Marwijk heeft donderdagavond met een 1-1 gelijkspel zijn debuut gemaakt als bondscoach van het Nederland elftal. Een prachtig doelpunt van Robin van Persie in het Lokomotiv Moskou stadion bleek niet voldoende te zijn voor de zege.

Het Nederlands elftal begon woensdagavond prima aan het duel met de ploeg van Guus Hiddink. Na 24 minuten spelen opende Oranje dan ook de score. Een afvallende bal werd door Joris Mathijsen teruggelegd op Robin van Persie. De flankspeler plaatste de bal vervolgens vanaf de rand van de zestien meter, met de binnenkant van de voet, schitterend in het kruis: 0-1.

Vijf minuten later had Rafael van der Vaart wel een erg mooie verdubbeling van de score in gedachte. De nieuwe aankoop van Real Madrid wilde met een lobje Igor Akinfejev verrassen, maar de doelman tikte de bal over de lat. Uit de aansluitende corner maakte Van Persie bijna zijn tweede treffer, maar wederom redde Akinfejev.

De Russen schoten na de rust als torpedo’s uit de startblokken. Dit resulteerde direct in een goede kans. Een steekbal van Andrei Arshavin werd echter niet goed op waarde geschat door Roman Zjirkov, waardoor Maarten Stekelenburg de bal vrij eenvoudig kon pakken.

De druk van de thuisploeg bleef aanhouden, maar door een fout van Akinfejev kon Nederland bijna het tweede doelpunt aantekenen. De doelman kwam te ver zijn doel uit en werd omspeeld door Arjen Robben. De schuiver van de aanvaller miste vervolgens het doel.

Dirk Kuyt en Jan Vennegoor of Hesselink kwamen na één uur spelen in de ploeg voor Van der Vaart en Klaas-Jan Huntelaar. Vooral laatstgenoemde kon nog niet laten zien dat hij een waardig opvolger is van Ruud van Nistelrooy. De Ajacied kwam vrijwel niet voor in het spel in de Russische hoofdstad.

In de 77e minuut kreeg Rusland een terechte strafschop toegekend door een overtreding van aanvoerder Giovanni van Bronckhorst op Dmitri Torbinsky. Zjirkov faalde niet vanaf de penaltystip en tekende zo voor de gelijkmaker: 1-1. Uiteindelijk had Vennegoor of Hesselink alsnog de winnende treffer kunnen maken. Maar de prima keepende Akinfejev voorkwam, door prima uit te komen, dat Van Marwijk met een zege begon aan zijn periode bij Oranje.