dinsdag, 11. maart 2008 - 12:28

Van Middelkoop: 'Ontwikkeling Afghanistan essentieel voor vrede'

Den Haag

Een grotere inzet voor de ontwikkeling van Afghanistan is essentieel voor het vestigen van vrede in het land. Dat schrijft minister Van Middelkoop in een open brief die in Australië is gepubliceerd. De bewindsman is daar deze week op bezoek, onder meer ter voorbereiding van de NAVO-top begin april in Boekarest. Australië is de belangrijkste militaire partner van Nederland in Uruzgan.

Volgens Van Middelkoop moeten de militaire inspanningen tegen de Taliban gepaard gaan met sociale ontwikkelingsprogramma’s. ,,Het is noodzakelijk dat er een grotere inzet komt van de Verenigde Naties en andere internationale organisaties om er zeker van te zijn dat het vredesproces niet verdampt'', zo schrijft hij in zijn brief.

Van Middelkoops Australische ambtgenoot Joel Fitzgibbon benadrukte vandaag de zeer goede samenwerking tussen beide landen. Deze is gebaseerd op vertrouwen, wederzijds respect en een grote betrokkenheid bij het verbeteren van betere leefomstandigheden voor het Afghaanse volk, zo zei hij. “Australië heeft de hoogste achting voor Nederland en respecteert zijn aanzienlijke inbreng in Afghanistan.�

Fitzgibbon gaf aan vereerd te zijn door de openlijke waarding van Nederland voor het werk dat Australië doet in Afghanistan. De Australische minister was ook zeer verheugd dat Nederland het partnerland, dat geen NAVO-lid is, publiekelijk steunt in zijn verlangens naar een grotere rol in de strategische planning van het bondgenootschap. Van Middelkoop had eerder gezegd dat Australië recht van spreken heeft aangezien het land veel troepen levert.

Beide bewindslieden bespraken vandaag strategische en praktische aspecten aangaande de voortdurende samenwerking in Uruzgan. Het bood volgens Fitzgibbon een goede gelegenheid na te denken over een brede en meer geïntegreerde aanpak van de veiligheid en ontwikkeling in het land.
Provincie:
Tag(s):