zaterdag, 29. maart 2008 - 15:22

Van oude mensen, de dingen die voorbij gaan

Lelystad

Van oude mensen, de dingen die voorbij gaan is een toneelbewerking van Ger Thijs van het meesterwerk van Louis Couperus uit 1906. Het is het aangrijpende verhaal over de geheime liefde van twee stokoude Haagse repatrianten en een passiemoord in Indië met verstrekkende gevolgen. De voorstelling is het derde deel van Hummelinck Stuurmans koloniale serie, die geïnspireerd is op de huidige interesse in ons eigen koloniale verleden. De reeks begon met Max Havelaar in 2005-2006 en De stille kracht in 2006-2007.
De voorstelling vindt plaats op woensdag 16 april om 20.15 uur.

Den Haag rond de vorige eeuwwisseling. De familie Derksz, die kapitaal heeft vergaard met een inmiddels noodlijdende suikerfabriek in de kolonie, teert op vergane glorie. De stokoude ‘grootmama’ Ottilie Derksz, die nog dagelijks bezoek krijgt van de niet veel jongere huisvriend meneer Takma, ligt op sterven en de familie verzamelt zich in het oude huis om op het einde te wachten.
Gaandeweg wordt duidelijk dat de stervende een groot geheim dreigt mee te nemen in haar graf, waar de oude Takma ook bij betrokken is. Er wordt gefluisterd dat hij ooit mevrouws minnaar is geweest, maar niemand weet er het fijne van. Zestig jaar geleden heeft er in Indië in elk geval iets plaatsgevonden. De betrokkenen worstelen met schuldgevoelens en een wurgende angst voor ontdekking, maar ook de volgende generaties worden er nog door getroffen. Onthulling is noodzakelijk, willen de achterblijvers door kunnen gaan met hun leven. In een zinderende ontknoping komt de waarheid eindelijk aan het licht, zodat de stervende rustig kan sterven en de levenden vrij adem kunnen halen.

De pers over Van oude mensen, de dingen die voorbij gaan: ‘’Van oude mensen’ is nog springlevend’. ‘… Er is flink gesleuteld aan de roman. Nieuwe, soms erg geestige dialogen worden afgewisseld met passages die letterlijk uit het boek komen, personages zijn met elkaar verweven en ook het plot heeft een flinke draai gemaakt. Maar het kloppend hart van ‘Van oude mensen’ is intact gebleven en daarmee is het bewijs opnieuw geleverd dat zowel roman als toneelstuk nog springlevend zijn, en niets aan zeggingskracht hebben ingeboet’ (De Telegraaf).
‘Couperus’ oude mensen zijn drastisch afgestoft’. ‘Mooi speelt Cas Enklaar die oude, gekwelde man die ineens weer in een doodsbange jongen verandert’ (NRC).
‘Zijn bewerking geeft een onderhoudend en adequaat beeld van Couperus’ verhaal.’
‘Het is een boeiend drama over ouderdom, vergetelheid en schuld, dat zich op het toneel ontrolt’ (AD).
‘Het boek is duchtig bewerkt: in puzzelstukjes uit elkaar gehaald, en zeer kieskeurig weer tot een geheel gesmeed.’ ‘’Van oude mensen…’ is zo’n stuk waar je met bewondering naar kunt kijken.’ ‘Els Ingeborg Smit (…) is een prachtig oud meisje (….) aandoenlijk, zo niet aangrijpend’ (Leidsch Dagblad).

Kaarten voor voorstellingen in de Agora zijn te bestellen op www.agora-lelystad.nl of bij de theaterkassa (Agorabaan 12) op ma t/m za van 11 – 15 uur. Telefonisch reserveren (max. 1 week van tevoren) op 0320 – 239239 en te koop aan de zaal vanaf een uur voor aanvang. Voor een compleet avondje uit kunt u eten in theaterrestaurant Applaus (0320-239 248).
Provincie:
Tag(s):