vrijdag, 8. februari 2008 - 8:07

Van Velzen: Sluit de detentieboten

Den Haag

Na stevig aandringen van SP-Kamerlid Krista van Velzen heeft staatssecretaris Albayrak (Justitie, PvdA) toegezegd dat de detentieboot Stockholm in Rotterdam waarschijnlijk al dit jaar kan worden gesloten. Een stap in de goede richting.

Om capaciteitstekorten op te vangen zijn detentieboten gebouwd die tijdelijk vreemdelingen moesten herbergen. De omstandigheden op deze boten zijn echter dusdanig slecht dat het opsluiten van vreemdelingen zelfs op stevige internationale kritiek van kwam te staan. De Raad van Europa pleitte er voor om het gebruik van detentieboten zo snel mogelijk te staken.

Krista van Velzen heeft al langer stevige kritiek op de vreemdelingenbewaring in Nederland. 'Je moet niet gemakkelijk mensen opsluiten die niets strafbaars hebben gedaan. Als zij al worden opgesloten, doe dat dan niet in onnodig slechte omstandigheden.' De bajesboten voldeden in ieder geval niet. Mensen zitten met soms wel 6 personen op een cel, het is er vochtig, en er is geen goede luchtplaats. 'De hoogste tijd om deze boten te sluiten,' stelt Van Velzen. 'Zeker nu een groot, moderner detentiecentrum is geopend en de betere capaciteit gewoon al beschikbaar is.'

De SP gaat een motie indienen om het gebruik van alle detentieboten zo snel mogelijk te beëindigen, zodat vreemdelingen in afwachting van hun uitzetting in betere omstandigheden gedetineerd zitten.
Provincie:
Tag(s):