zondag, 17. februari 2008 - 18:18

Vee komt om bij boerderijbrand

Scheemda

Bij een hevige boerderijbrand aan de Stationsstraat in Scheemda zijn zondag naar schatting 15 koeien om het leven gekomen. Zowel het woongedeelte van de karakteristieke boerderij, als de grote schuur zijn door de brand volledig verwoest.

De eerste melding van de brand kwam zondagmorgen om 11.40 uur binnen bij de alarmcentrale brandweer in Groningen. Gezien het grote aantal 112-telefoontjes dat volgde en de melding dat er nog vee in de schuur stond, werd door de brandweercentralist opgeschaald naar een middelbrand.

Op het moment dat de brand ontstond, waren de bewoners thuis. Een politieman, die als een van de eerste hulpverleners ter plaatse was, heeft twee mensen uit de woning geholpen. Daarbij kreeg de agent veel rook binnen. Hij is voor onderzoek naar het ziekenhuis gegaan.

Naar schatting 15 koeien zijn in de vlammenzee omgekomen. De eigenaar van de boerderij heeft met zijn zoon nog 18 koeien uit de schuur kunnen redden. Drie daarvan moesten naderhand worden afgemaakt door een veearts.

De brand ging gepaard met veel rookontwikkeling. De rookkolom was tot op een afstand van 20 kilometer zichtbaar en trok vele tientallen toeschouwers naar Scheemda. Omdat er nagenoeg geen wind stond, heeft de rook weinig overlast gegeven.
Provincie:
Tag(s):