donderdag, 25. september 2008 - 17:13

Veehouders Kootwijkerbroek krijgen inzage in MKZ-dossier

Na acht jaar touwtrekken door enkele veehouders uit Kootwijkerbroek, zijn donderdag 25 september de laboratoriumgegevens van ID-Lelystad vrijgegeven. Daaruit blijkt dat het MKZ-virus wel degelijk aanwezig was in Kootwijkerbroek.

Enkele veehouders van wie het vee tijdens de MKZ-crisis in 2001 is geruimd, hebben jarenlang inzage gevraagd in de gegevens van het laboratorium-onderzoek. Vanmorgen hebben ze de test-gegevens in handen gekregen na een uitspraak op 9 september van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in Den Haag.

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) hoopt dat hiermee alle twijfels over MKZ in Kootwijkerbroek zijn weggenomen.


Minister Verburg hoopt nu dat alle twijfels over MKZ in Kootwijkerbroek tot het verleden behoren: “Ik begrijp heel goed welke impact het heeft als de dieren van je boerderij geruimd moeten worden. Dat grijpt zó diep in, dat ik snap dat je als boer echt zeker wilt weten of er inderdaad MKZ in je dorp is geweest. Uit de gegevens die ik vandaag heb verstrekt blijkt dat het MKZ-virus écht aanwezig was in Kootwijkerbroek. Ik hoop voor ze dat ze nu een punt kunnen zetten achter de afschuwelijke MKZ-uitbraak in 2001, om al hun energie te geven aan hun bedrijf.�
Provincie:
Tag(s):