zaterdag, 27. september 2008 - 21:28

Veel arrestaties bij internationale drugsactie

Opsporingsdiensten van Nederland, België en Luxemburg en de Franse Douane hebben vrijdagavond en nacht gezamenlijk een internationale actie gehouden tegen drugshandel en drugstoerisme. Tijdens de zogeheten Etoile-actie zijn onder andere 29 personen aangehouden en is circa 5.917 gram hasj, 32.691 kilogram hennep, 722 joints, 13,2 kilogram gemalen hennep (zogenaamde skuff) en 1 vuurwapen in beslag genomen.

De actie werd uitgevoerd door ongeveer 500 opsporingsambtenaren uit de diverse landen. Mede dankzij het Benelux-verdrag over politiesamenwerking is de actie goed verlopen. Door dit verdrag kunnen politieagenten uit de Benelux sinds januari 2005 informatie met elkaar uitwisselen en in de drie landen verdachten achtervolgen en controleren.

De actie startte vrijdagmiddag 26 september 2008 om 13.30 uur en duurde in Nederland tot zaterdagmorgen 27 september 2008 03.00 uur. De controles concentreerden zich in de deelnemende landen op de vervoersassen Rotterdam-Parijs en Maastricht-Luik-Luxemburg-Metz. De controles werden uitgevoerd op snelwegen en provinciale wegen, maar ook in treinen en in bij de politie bekende drugspanden. In totaal werden in de drie landen honderden voertuigen gecontroleerd op de aanwezigheid van verdovende middelen.

Een aantal voertuigcontroles werden daarbij uitgevoerd. Een controle van 1 persoon leverde de betrokkene een geldboete op van € 100,- vanwege het in bezit hebben van 4 gram hennep en 2 gram hasj. Verder werd 1 persoon aangehouden, die onder invloed van alcohol een auto bestuurde. Bij de ademanalyse bleek het promillage 815 Ug/l te bedragen. De bestuurder bleek bovendien niet in het bezit van een rijbewijs.

Tussen Maastricht en Luik werd er op de A-2 samengewerkt tussen het Joint Hit Team Zuid, wat is gehuisvest in Maastricht en het KLPD. Ook hier werd gebruik gemaakt van deze ANPR-apparatuur. In totaal werden hier 1433 controles uitgevoerd. De controle leverde 13 hits van de wet Mulder en betekeningen van vonnissen.

In Roosendaal, waar het team Roosendaal in samenwerking met het drugsoverlastteam Courage, actief was, werden 9 aanhoudingen verricht, waarbij in totaal 47,2 gram hennep in beslag werd genomen. De verdachten werden in de loop van de avond na afhandeling in vrijheid gesteld. Dit resulteerde in 3 geldboetes.

In Terneuzen werden 2 aanhoudingen verricht, waarbij in totaal 32.6 kilo hennep, 5.9 kilo hasj, 13.23 kilogram skuff, 720 voorgedraaide joints en 1 vuurwapen in beslag werden genomen.
Provincie:
Tag(s):