zaterdag, 21. juni 2008 - 10:51

Veel belangstelling voor open dagen van de Koninklijke Luchtmacht

Leeuwarden

Vrijdag zijn op Vliegbasis Leeuwarden de Open Dagen van de Koninklijke Luchtmacht van start gegaan. De aftrap werd gegeven door Ralph ´Sjeik´ Aarts een F-16 demovlieger.

Het ochtendprogramma stond voornamelijk in het teken van de lichte en de historische luchtvaart. Zo was er het tamelijk unieke voorvliegen van een Britse Lancaster bommenwerper, daterend uit de Tweede Wereldoorlog. Veel indruk maakte ook de Belgische Sea King helikopterdemonstratie en de Turkse luchtacrobaat Ali Oztürk met zijn duizelingwekkende bewegingen.

Rond het middaguur toonde het op dat moment 50.000-koppige publiek zich geïmponeerd door de Airpower demo, waarin de Koninklijke Luchtmacht een beeld gaf van haar slagkracht. Later in de middag staan er nog vliegdemonstraties gepland van onder meer een Spaanse F-16 Hornet jachbommenwerper, het voorvliegen van NH-90 helikopter, en natuurlijk de grote publiekstrekker van deze Open Dagen, de altijd spectaculaire show van het Italiaanse demoteam Frecce Tricolore.


Hoewel de F-16 al bijna dertig jaar in gebruik is bij de luchtmacht, is het dankzij verschillende moderniseringsprogramma´s nog steeds een uiterst modern jachtvliegtuig. De laatste updates bestaan onder meer uit verbeterde doelzoekapparatuur, een datacommunicatiesysteem waarbij al tijdens een vliegmissie informatie gedeeld kan worden met zowel andere vliegtuigen als grondstations, en een nieuwe vliegerhelm, waarbij voor de vlieger relevante informatie afkomstig van de boortcomputers geprojecteerd wordt op het vizier.

Dergelijke innovaties stellen de vlieger in staat om bij missies, zoals nu bijvoorbeeld worden uitgevoerd boven Afghanistan, nog preciezer en doelgerichter te werk te gaan. Grootste voordeel daarbij is natuurlijk dat bewapening zo gericht en effectief mogelijk kan worden ingezet, waarbij ongewenste nevenschade wordt voorkomen.

Tijdens de Open Dagen heeft het publiek uitgebreid de mogelijkheid om dergelijke middelen van dichtbij kennis te maken. Minstens zo belangrijk is echter de mogelijkheid om kennis te maken met het personeel van de luchtmacht, en uit eigen mond ervaringen te horen over het werken bij dit moderne, innovatieve krijgsmachtdeel. Vandaag zaterdag is het de laatste dag dit jaar dat men zich kan vergapen aan alle moderne techniek.
Provincie:
Tag(s):