maandag, 8. december 2008 - 9:20

Veel koffie, kleine borsten?

Amsterdam

Vrouwen die meer dan 3 koppen koffie per dag drinken, krijgen kleinere borsten. Hoe meer koffie ze drinken, hoe kleiner de omvang van de borsten.

De oorzaak ligt, volgens een Zweedse studie gepubliceerd in het British Journal of Cancer, in het gen dat codeert voor een bepaald enzym dat een rol speelt bij de omzetting van koffie en bij het oestrogeen metabolisme.

Eerder is aangetoond dat vrouwen met dit A/A genotype die veel koffie drinken een specifiek oestrogeenprofiel hebben dat mogelijk beschermt tegen borstkanker. Ongeveer de helft van alle vrouwen zou dit A/A genotype hebben. Volgens deze studie hebben vrouwen die deze genetische variant niet hebben, en die drie of meer koppen koffie drinken en geen anticonceptiepil nemen, gemiddeld kleinere borsten dan vrouwen die minder dan drie koppen koffie drinken.

Omgekeerd hebben vrouwen met het A/A genotype die drie of meer tassen drinken, iets grotere borsten dan diegenen die minder koffie drinken. De studie toont weliswaar een mogelijk verband tussen hoge koffieconsumptie en kleine borsten bij vrouwen die geen CYP1A2*1F A/A genotype hebben. Maar beweren dat koffie de borsten bij deze vrouwen doet verkleinen, wordt door deze studie niet aangetoond.
Categorie:
Tag(s):