vrijdag, 21. maart 2008 - 23:32

Veel overlast door slechte weer

Den Haag

In Zuid-Holland heeft men op diverse plaatsen forse overlast gehad van het slechte weer van het afgelopen etmaal. Een groot lagedruk gebied trok over het land en zorgde met harde wind, regen hagel en sneeuw voor veel ongemak vanaf de kust tot midden in de stad.

Aan de kust werd het zeewater opgestuwd, waardoor een veel hogere waterstand werd bereikt dan verwacht. Voor het Hoogheemraadschap Delfland reden genoeg om beperkte dijkbewaking in te stellen. De voorspelde zeewaterstand bedroeg 2.32 meter boven NAP maar om drie uur vrijdagmiddag was de waterstand echter gestegen tot 2.70 meter boven NAP. Bij deze waterstand staat het zeewater tot aan de afrastering van de duinen.

Op een aantal plaatsen werd het daardoor spannend voor strandtenten en opslagcontainers die op het strand zijn geplaatst. Een groot deel van het zand is in de afgelopen tijd weggeslagen en waar het strand niet is opgespoten lopen strandtenten hierdoor forse schade op.

Op het Noordereiland in Rotterdam is vrijdagmiddag de Maaskade onder gelopen. De combinatie van harde wind met de hoge waterstand bij springtij was ook hier de oorzaak van de ellende. De eigenaren van de geparkeerde auto's moesten hun voertuig weghalen om erger te voorkomen.

Ook in andere plaatsen in de provincie werd melding gemaakt van overlast door het hoge water, de zware buien en de harde wind. Hoe groot de schade is is niet bekend.

Alhoewel de buien en de harde wind voorlopig zullen blijven aanhouden, is het niet de verwachting dat er nog veel overlast zal ontstaan. De waterstanden voor de komende dagen zakken en de wind draait naar het noorden, waardoor er minder opstuwing is.
Provincie:
Tag(s):