donderdag, 13. maart 2008 - 14:18

Veel scheepsherinneringen tijdens tweede editie Kadedagen

Arnhem

Op 22 en 23 maart is er aan de Rijnkade in Arnhem voor de tweede maal een bijzondere verzameling historische schepen te bewonderen. Na het succes van vorig jaar organiseert de Stichting Historische Schepen Arnhem (SHSA) opnieuw de Arnhemse Kadedagen.

Dit jaar is het motto; 'Scheepsbouw en Scheepvaart in Arnhem'. Naast de bijzondere historische, klassieke en nostalgische schepen presenteren zich nog tal van andere organisaties en bedrijven die hun hart bij Arnhem en de Rijn hebben liggen. Het programma is dan ook zeer gevarieerd.

Anders dan veel mensen denken heeft Arnhem een rijke scheepvaart-historie. Velen kennen nog de scheepswerf ASM en bovendien is de Rijn al sinds eeuwen een belangrijke scheepvaartroute.

Steven Gerritsen is bestuurslid van de SHSA en een van de organisatoren van de Kadedagen. “de Arnhemmers beginnen zich langzaamaan weer te beseffen dat er een rivier door de stad stroomt die het verleden van de stad voor een groot deel heeft bepaald maar die ook in de toekomst veel voor de stad kan betekenen. Nog steeds vormt Arnhem een belangrijk knooppunt in de Rijn. Dagelijks passeren hier veel vrachtschepen en ook passagiersschepen vinden er een leuke kade die de passagiers ontvangt om ze zo verder de stad in te brengen.

De SHSA heeft er sinds een aantal jaren een plek en legt er een wisselende collectie mooie oude schepen neer. Er zijn terrasjes aan het water, er zijn scheepsbouw- en scheepvaartbedrijven gevestigd, er wordt gewoond en gerecreëerd aan het water. Kortom, er wordt geleefd met het water in Arnhem.

De Kadedagen laten zien wat Arnhem te bieden heeft als het over water gaat. Dit jaar doen we dat niet alleen als Stichting Historische Schepen Arnhem. Het initiatief dat we vorig jaar hebben genomen is aanleiding voor allerlei watergerelateerde bedrijven en organisaties om deze keer ook mee te doen. Hierdoor ontstaat een gevarieerd beeld van Arnhem als stad áán en met het water. Dit is iets dat wij als organisatie hoog in het vaandel hebben staan.

Om het publiek dit jaar echt goed te laten zien wat Arnhem heeft met het water gebruiken we niet alleen de kade maar ook de Rijn want wat is er nou leuker dan je eigen stad vanaf het water te bewonderen zoals duizenden schippers dat ook eeuwenlang hebben gedaan. Er worden tijdens de kadedagen dan ook tal van rondvaarten gehouden naar bijzondere locaties langs het water.

Op de kade is nog veel meer te horen, zien en ruiken over het leven op het water vroeger en nu. Er wordt gewerkt aan houten en ijzeren schepen, er zijn groepen zeeverkenners met vletten die volledig worden opgetuigd en er ligt een historisch schip te laden en lossen, er zijn kraampjes met informatie, er kan genoten worden van gerookte paling of een kop vissoep en er is zelfs een demonstratie duiken. Op het water zijn natuurlijk de mooie oude schepen te bewonderen waarvan sommige ook echt bezocht kunnen worden voor een praatje met de schipper.

Wie exact wil weten wat er allemaal gebeurt en hoe laat, kan het precieze programma vinden op de website www.shsa.nl
Provincie:
Tag(s):