maandag, 17. maart 2008 - 10:00

Veel vrouwen 'misbruiken' menstruatie

Amsterdam

Het hoort bij het vrouwzijn, maar bij 90% van de menstruerende vrouwen leveren de maandelijkse ongemakken flink wat klachten op. Spraakmakend feit in dit verhaal is dat 41% van de vruchtbare vrouwen de menstruatie graag als excuus gebruikt om niet te hoeven sporten (24%) of geen sex te hebben (17%). Veel mannen begrijpen maar niets van de menstruatie, geven de dames aan. En chocola, het blijft een populaire remedie om de maandelijkse narigheid weg te eten. Dit alles volgens het onderzoek dat Efamol liet verrichten naar menstruatieklachten.

Maar liefs negen van de tien vrouwen ondervinden elke maand hinder van één of meer menstruatieklachten. Krampen (63%), prikkelbaarheid (59%) en een opgezette buik (58%) zijn de meest gehoorde symptomen. Maar ook hoofdpijn en rugpijn zorgen bij meer dan de helft van de vrouwen voor klachten. Eenderde van de vrouwen ervaart de menstruatie hierdoor als een behoorlijke last en een klein deel (7%) voelt zich zelfs sterk belemmerd in haar doen en laten.

Maar liefst eenderde van de vrouwen geeft aan de emotionele menstruatieklachten vervelender te vinden dan de fysieke. Prikkelbaarheid (59%) lijkt de meest hinderlijke emotie te zijn. Maar 33% van de dames barst ook regelmatig in huilen uit of is chagrijnig (40%).

Maar liefst 31% van de dames gebruikt chocolade om de maandelijkse klachten draagbaar te maken. Worden de klachten té hevig, dan grijpen ze massaal naar pijnstillers (61%), zorgen ze voor een beetje extra rust (26%), verlichten ze de pijn met een warme kruik (25%) of ontspannen ze in een lekker warm bad (20%). Maar ja, de volgende maand doen dezelfde klachten zich weer voor. Een structurele oplossing bieden deze middelen namelijk niet.

In plaats van maandelijkse symptoombestrijding, is het dan ook beter om de menstruatieklachten bij hun oorzaak aan te pakken. Menstruatieklachten ontstaan vaak door tekort aan essentiële GLA-vetzuren en prostaglandines (hormoonachtige stoffen die de menstruatiecyclus reguleren). Het natuurlijke middel Efamol PMP is rijk aan GLA-vetzuren uit teunisbloemolie, die op hun beurt de aanmaak van prostaglandines bevorderen. Het reguleert de hormoonhuishouding en voorkomt de fysieke en emotionele klachten waar zoveel vrouwen last van hebben voor en tijdens de menstruatie. Bovendien bevat Efamol PMP de belangrijke basisstoffen magnesium en zink, die beide bijdragen aan een grotere energieproductie.
Categorie:
Tag(s):