woensdag, 30. april 2008 - 10:19

Veel vrouwen voor vaccineren tegen baarmoederhals-kanker

Rotterdam

Ruim driekwart van de Nederlandse vrouwen staat positief tegenover het vaccineren van meisjes tegen HPV (humaan papiloma virus), dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Goede voorlichting is nodig om de bevolking te informeren over het risico van het virus en de werking van het vaccin. Onderzoekers van het Erasmus MC publiceerden dit vorige week op de website van het European Journal of Cancer.

Per jaarkomen er in Nederland echter 600 nieuwe gevallen van baarmoederhalskanker bij, waarvan 200 gevallen met dodelijke afloop. Dankzij grootschalig bevolkingsonderzoek, waarbij een uitstrijkje wordt gemaakt, worden nu al veel gevallen van baarmoederhalskanker in Nederland voorkomen.

In april adviseerde de Gezondheidsraad aan minister Klink van Volksgezondheid om alle meisjes op twaalfjarige leeftijd te vaccineren tegen HPV. Ze zijn daarmee beschermd tegen de varianten van het virus HPV16 en HPV18, die tezamen 70 % van de sterfgevallen veroorzaken.

Uit onderzoek van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC onder 1.367 vrouwen blijkt dat meer dan driekwart van hen positief staat tegenover vaccinatie. Deze score is ongeveer gelijk onder vrouwen die baarmoederhalskanker hebben gehad, vrouwen die willekeurig zijn gevraagd en vrouwen bij wie in het uitstrijkje een mogelijke kans op baarmoederhalskanker is geconstateerd. De onderzoekers stelden ook vast dat veel onbekendheid bestaat met betrekking tot HPV, de relatie met baarmoederhalskanker en de werking van het vaccin. Goede voorlichting is nodig om een weloverwogen keuze voor vaccinatie te kunnen maken.
Categorie:
Tag(s):