maandag, 14. april 2008 - 15:30

Veel werknemers moeten te vaak overwerken

Amsterdam

Veel werknemers moeten overwerken en te vaak is dat verplicht. Dat concludeert FNV Bondgenoten uit de resultaten van de enquête over overwerk, die de vakbond in de maand maart op zijn website hield.

Zo’n 80 procent van de respondenten zegt dat ze meer werken dan de overeengekomen arbeidstijd. De helft van hen werkt meer dan vier uur per week over, 14 procent zelfs meer dan 10 uur per week.

Ook blijkt dat 22 procent van de werknemers altijd verplicht moet overwerken en 44 procent soms wordt verplicht om over te werken. Voor bijna 80 procent levert overwerk problemen in de privé-situatie op.

Voor FNV Bondgenoten betekenen deze cijfers dat er meer aan de hand is, dan dat overwerk gebruikt wordt om pieken in de productie op te vangen.

Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten: “Op het moment dat overwerk structureel wordt, doen werkgevers iets niet goed. Dan moeten er mensen bij, of er moet iets veranderd worden aan de organisatie van het werk.�

De uitslag van de enquête is voor FNV Bondgenoten reden om nog scherper in cao’s in te zetten op afspraken over arbeidstijden. Volgens Van der Kolk is dat ook nodig nu de Arbeidstijdenwet niet meer voorziet in duidelijkheid over wat een normale werkdag is.

Daarnaast zet de bond in op zeggenschap voor werknemers over arbeidstijden. “We zijn aan het experimenteren met zelf-roosteren�, zegt Van der Kolk. “Mensen kunnen daarbij zelf met hun collega’s hun roosters inplannen. Dat levert meer effectieve tijd op, waardoor overwerk minder nodig is.�
Categorie:
Tag(s):