vrijdag, 12. december 2008 - 10:59

Veiliger vuurwerk afsteken met speciale bril

Amsterdam

Een speciale (veiligheids)bril met kunststof glazen die de ogen aan alle kanten afsluit, biedt veel bescherming bij het afsteken van vuurwerk. Zo kan het aantal vuurwerkslachtoffers met oogletsel drastisch worden beperkt. In de week voor kerst bezoeken medewerkers van oogheelkunde VU medisch centrum verschillende scholen in de Amsterdamse regio.

Elk jaar weer melden zich tientallen oogslachtoffers op de spoedeisende hulp (SEH) van de Nederlandse ziekenhuizen. Zo werden afgelopen jaarwisseling meer dan 600 mensen met een ernstig oogletsel behandeld. Negentig procent van de slachtoffers van vuurwerk zijn jongens tussen de acht en zeventien jaar. Kleine vuurspatjes of splinters kunnen vaak nog genezen, maar als vuurwerk recht in het oog komt, herstelt dat zelden.

De drukgolf kan ernstig trauma veroorzaken, hete deeltjes kunnen schade aan het oog toebrengen, het oog kan openscheuren door scherpe fragmenten en kruitresten kunnen ernstig hoornvliesletsel geven. Een deel van de slachtoffers wordt ‘maatschappelijk blind’, de gezichtsscherpte is dan minder dan 20% geworden. De impact hiervan op iemands leven is enorm.

De bril is van polycarbonaat glas en sluit aan alle kanten goed af. Daarnaast is hij ook voor thuisklussen te gebruiken.
Provincie:
Tag(s):