dinsdag, 15. juli 2008 - 21:40

Veiliger zonnebaden met uv-blokkerende lenzen en zonnebrillen

Amsterdam

Vooral in de zomer is het belangrijk de ogen te beschermen tegen de ultraviolette (uv-) straling van de zon. Uv-straling kan pijnlijke ontstekingen veroorzaken of op de langere termijn leiden tot vermindering van het gezichtsvermogen door onder andere vroegtijdige staar. Een zonnebril gecombineerd met contactlenzen met een ingebouwd uv-filter helpen de ogen tijdens zomerse buitenactiviteiten te beschermen.

Nieuw onderzoek laat zien dat de hoeveelheid uv-straling die de ogen bereikt het hoogst is in de ochtend en in de namiddag. Zelfs op bewolkte dagen wordt men blootgesteld aan deze straling. Het is daarom belangrijk om de ogen tijdens de zomermaanden de hele dag voldoende te beschermen.

“Net zoals je je huid beschermt tegen uv-straling is het ook belangrijk om de ogen te beschermen tegen langdurige blootstelling aan uv-straling,� aldus Lisette Wijdemans, optometrist te Bergen op Zoom.

Voor veel mensen is het dragen van een zonnebril met uv-bescherming vanzelfsprekend. Deze brillen bieden echter geen volledige bescherming. Uv-straling kan tussen het brilmontuur en het gezicht komen om zo via de contactlens het hoornvlies van het oog te bereiken. Mensen die op dit moment contactlenzen dragen of brildragers die willen overstappen op contactlenzen, wordt geadviseerd om bij hun contactlensspecialist na te vragen of de contactlenzen bescherming bieden tegen uv-straling. Het is aan te raden om uv-absorberende lenzen te combineren met een beschermende bril omdat de lens het oog en het gebied daaromheen niet volledig bedekt.

Het oog kan door uv-licht op verschillende manieren worden beschadigd. Er bestaat een hoger risico op het ontstaan van kwaadaardige tumoren bij de oogleden. Het hoornvlies of de slijmvliezen kunnen beschadigd raken, wat kan leiden tot een pijnlijke oogontsteking; beter bekend als sneeuwblindheid. Langdurige blootstelling aan uv-straling uit direct zonlicht kan er ook voor zorgen dat de lens binnen in het oog troebel wordt (staar).
Categorie:
Tag(s):