dinsdag, 12. februari 2008 - 10:29

Verbetering zorg door nieuwe ademhalings-ondersteuning

Groningen

De zorg voor patiënten met acute kortademigheid door hartfalen kan aanmerkelijk verbeterd worden. Met behulp van een nieuw systeem voor ademhalings¬ondersteuning kan zowel in ambulances als in het ziekenhuis veilig en effectief hulp geboden worden.

Dat blijkt uit onderzoek van Willem Dieperink van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Alleen al in Nederland kunnen naar schatting enkele duizenden patiënten per jaar baat hebben bij het nieuwe systeem. Ook kan hiermee miljoenen euro’s aan zorgkosten bespaard worden.

Uit onderzoek van Willem Dieperink blijkt dat met een nieuw systeem voor ademhalingsondersteuning, Boussignac CPAP (BCPAP) genaamd, niet alleen op intensive care-afdelingen, maar ook op hartbewakingsafdelingen én in ambulances veilig en effectief ademhalingsondersteuning geboden kan worden. BCPAP is een lichtgewicht en eenvoudig te bedienen systeem, dat via een gezichtmasker een continue positieve luchtwegdruk creëert. Het heeft alleen een zuurstofaansluiting nodig om te functioneren.

Door toepassing van BCPAP kunnen patiënten met acuut hartfalen vroegtijdig behandeld worden. Dit komt de zorg ten goede. Patiënten ervaren binnen enkele minuten vermindering van hun benauwdheid, en herstellen sneller. Bovendien is behandeling met BCPAP voor de patiënt aanzienlijk minder ingrijpend dan zogeheten “intubatie�, het inbrengen van een buis in de luchtpijp.

Inmiddels zijn alle 33 ambulances van AmbulanceZorg Groningen met het nieuwe systeem uitgerust. Bij ambulancediensten en ziekenhuizen in de rest van Nederland bestaat grote belangstelling. In het UMCG is een e-learning module ontwikkeld waarmee verpleegkundigen, artsen en ambulancemedewerkers met het nieuwe systeem kunnen leren werken.
Provincie:
Tag(s):