dinsdag, 11. maart 2008 - 11:08

Verbod op aanstekers zonder kindveilige voorziening

Groningen

Vanaf 11 maart 2008 is het in Europa verboden om aanstekers zonder kindveilige voorziening en fantasieaanstekers te verkopen aan de consument. Sinds maart 2007 mochten deze aanstekers al niet meer geproduceerd of geïmporteerd worden voor de Europese markt.

Sinds 1 september 2007 werken 13 lidstaten in Europees verband samen om de handel in fantasieaanstekers en aanstekers zonder kindveilige voorzieningen uit het handelskanaal te weren. In Nederland zijn in 2007 in totaal twintig inspecties door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) gedaan bij bedrijven die van buiten de Europese Unie (EU-importeurs) importeren. Er zijn geen partijen aanstekers aangetroffen zonder kindveilige voorziening of partijen fantasieaanstekers.

De VWA zet haar toezicht op de import van kindonveilige aanstekers in 2008 voort in samenwerking met de douane. Ook zal de VWA het verbod op de verkoop aan consumenten in 2008 controleren.

Uit een onderzoek van de Britse overheid blijkt dat in Europa jaarlijks 1220 branden ontstaan en 260 gewonden en 19 doden vallen bij branden die veroorzaakt worden door kinderen jonger dan 5 jaar door het spelen met aanstekers.
Provincie:
Tag(s):