maandag, 8. september 2008 - 23:44

Verdachten van brandstichtingen aangehouden

De politie Hollands Midden heeft de afgelopen twee weken twee jongens aangehouden voor het plegen van brandstichtingen. Op zaterdag 23 augustus werd brand gesticht in een leegstaand pand op een bedrijfsterrein in Gouda en op vrijdag 22 augustus in een opslagloods van Blokker in Bodegraven.

De aangehouden verdachten zijn een 17-jarige jongen uit Gouda en een 15-jarige jongen uit Bodegraven. De verdachte uit Gouda is maandag 25 augustus voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld. De verdachte uit Bodegraven wordt alleen van de brand in zijn woonplaats verdacht. De 15-jarige jongen is woensdag 3 september voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld.

Zaterdag 23 augustus werd de verdachte uit Gouda door de politie aangehouden. Op een bedrijfsterrein aan de Doesburgweg was eerder die dag in een leegstaand pand brand gesticht. De verdachte meldde de brand zelf waardoor deze dan ook in de kiem kon worden gesmoord. De 17-jarige jongen legde tegenstrijdige verklaringen af en dat maakte hem tot verdachte in deze zaak. Daarnaast had de brandweer de jongen twee dagen eerder ook bij een brand op de Industrieweg in Gouda gezien. Ook die brand is volgens de politie door verdachte gesticht en komt in zijn dagvaarding.

De derde brand waar de 17-jarige jongen van wordt verdacht, is de brand in een opslagloods van Blokker aan de Dronenhoek in Bodegraven. Daar brak vrijdagmiddag 22 augustus brand uit. Het vuur ontwikkelde zich snel en de zeer grote brand dreigde over te slaan naar andere panden. De brandweer wist dit te voorkomen, maar had als voorzorg een groot aantal brandweervoertuigen en brandweerlieden paraat. Tijdens de brand werden 15 woningen in de directe omgeving van het oude opslagcomplex ontruimd. De bewoners van de woningen, 70 personen, werden opgevangen in een nabij gelegen garagebedrijf. Het politieonderzoek naar deze brand leverde nog een tweede verdachte op, een 15-jarige jongen uit Bodegraven. Hij werd maandag 1 september aangehouden. Het onderzoek naar hun betrokkenheid bij andere branden duurt nog voort.
Provincie:
Tag(s):