maandag, 28. juli 2008 - 13:13

Verdoofd castreren biggen uitgesteld naar 1 september

Amsterdam

Door onderling gekibbel en getreuzel, komen de varkenssector, supermarkten en vleesindustrie hun beloftes over de biggencastratie niet na. Wakker Dier is verontwaardigd: “Door ruzie over geld en formele procedures lijden nu nog steeds dagelijks negenentwintigduizend biggetjes onder de onverdoofde castratie.

"De varkenssector zou per 1 juli stoppen met de onverdoofde castratie, maar dit is nu uitgesteld tot 1 september. Het uitstel betekent dat anderhalf miljoen biggen onnodig onverdoofd de ballen worden afgesneden. Afspraken over de verdoving werden al in juni 2007 gemaakt, maar pas in 2008 begon men serieus aan oplossingen te werken.

Na diverse radiospots en ludieke acties zwichtten vorig jaar juni de Hema, Unox en de Nederlandse supermarkten voor de campagne van Wakker Dier. Het ene bedrijf na het andere werd door reclame-uitingen op radio of internet overtuigd om big-vriendelijkere keuzes te maken.

McDonald’s, Burger King, CoopCodis en de Febo stopten zelfs helemaal met de castratie. Hierna volgde de verklaring van Noordwijk: overheid, vleesindustrie en supermarkten tekenden een overeenkomst waarin zij verklaren dat heel Nederland vanaf januari 2009 geen vlees meer eet én exporteert van onverdoofd gecastreerde biggetjes. De partijen kozen voor verdoving, wat Wakker Dier beschouwt als goede tussenstap naar een geheel einde aan de castratie.


Uitstel startdatum 1 juli
Om de belofte van 1 januari in te kunnen lossen, moesten de biggen vanaf 1 juli verdoofd worden. Er zitten zes maanden tussen de castratie en het tijdstip dat het vlees in de winkelschappen ligt. In die tussentijd worden ze vetgemest, geslacht en verhandeld. 1 juli is nu 1 september geworden.

De varkenssector en supermarkten kibbelden maandenlang over wie de investering, die tussen de €400 en €1.000 ligt, van de verdovingsbox moest betalen. Een paar dagen voor de beloofde startdatum van 1 juli ging uiteindelijk het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) overstag en beloofde de investering te betalen. De vleeswarenindustrie en snackindustrie, waaronder Stegeman, Mora en Unox keken volgens Wakker Dier slechts aan de zijlijn toe.
Provincie:
Tag(s):