woensdag, 12. maart 2008 - 19:57

Vereniging Rembrandt koopt schilderij op TEFAF

Maastricht

De Vereniging Rembrandt bestaat 125 jaar. Om dit te vieren heeft TEFAF de Vereniging Rembrandt een schenking van € 50.000 toegezegd ter verwerving van een kunstwerk op de beurs voor een Nederlandse openbare collectie.

Het Rijksmuseum heeft afgelopen weekend een aanvraag bij de Vereniging Rembrandt ingediend voor de aankoop van een ensemble, bestaande uit een dubbelportretje en een penning, dat op TEFAF wordt aangeboden door Kunsthandel P. de Boer, Amsterdam.

“Een buitenlandse privéverzamelaar toonde daarvoor veel belangstelling, maar dankzij een snelle beslissing van de Vereniging Rembrandt zijn het portretje en de penning voor Nederland behouden�, aldus Baron van Dedem, president van TEFAF en erelid van de Vereniging Rembrandt. Het wordt geschonken aan het Rijksmuseum, mede ten behoeve van het Amsterdams Historisch Museum.

Het dubbelportretje is in 1689 geschilderd door Michiel van Musscher. Het laat zien dat Isaac Pontanus zijn kleinzoon Hendrik van Beek ter ere van zijn achtste verjaardag een gouden penning geeft. Dat blijkt uit de Latijnse inscriptie op de voorzijde. De gouden penning, die in 1688 is gegraveerd, is in zijn oorspronkelijke doosje bewaard gebleven en maakt deel uit van het ensemble.

Dr. Gijs van der Ham, conservator geschiedenis van het Rijksmuseum, zegt hierover: “Wat deze aanwinst echt bijzonder maakt is het feit, dat het om een ensemble gaat. Bovendien geeft het een boeiend beeld van de humanistische houding van de 17de-eeuwse samenleving. Dat samengaan van kunst en geschiedenis sluit naadloos aan bij het nieuwe beleid van het Rijksmuseum.�

Willem Baron van Dedem: “Als grootvader vind ik dit een prachtige manier om je kleinkind de liefde voor kunst door te geven�.
Provincie:
Tag(s):