dinsdag, 10. juni 2008 - 13:31

Verhagen blij met toegang homorechten-organisatie tot VN

Den Haag

Homobelangenvereniging COC Nederland kan rekenen op een consultatieve status bij de Verenigde Naties. Het NGO-comité van de VN heeft daarover in New York een positief advies gegeven.

Dat betekent dat het COC als waarnemer toegang krijgt tot VN-vergaderingen waarbij maatschappelijke organisaties aanwezig kunnen zijn en dus meer gelegenheid heeft op te komen voor homorechten.

"Dit is een belangrijke stap," aldus minister van Buitenlandse Zaken Verhagen dinsdag. "Het betekent een ondersteuning van ons beleid om discriminatie wegens seksuele geaardheid via de Verenigde Naties aan te pakken."

Het is voor het eerst dat het NGO-comité van de VN, dat over de consultatieve status van maatschappelijke organisaties beslist, in meerderheid voor de aanvraag van een homo-organisatie stemde. Na een positief advies is het verkrijgen van de status gewoonlijk een formaliteit. De Economische en Sociale Raad van de VN neemt in juli een definitief besluit.

De strijd tegen discriminatie van homoseksuelen is een van de prioriteiten in het Nederlandse mensenrechtenbeleid. Daarom heeft Nederland zich actief ingezet om landen die lid zijn van het NGO-comité te overtuigen het COC de consultatieve status toe te kennen. In totaal hebben 3000 maatschappelijke organisaties deze status.
Provincie:
Tag(s):