zondag, 30. maart 2008 - 11:44

Verhagen in Arabische krant: Islam niet gelijkstellen aan plegen gruweldaden

Den Haag

‘Je mag de islam niet gelijk stellen aan het plegen van gruweldaden. Ook het overgrote deel van de moslims verwerpt extremisme en geweld, waarvan overigens óók moslims het slachtoffer zijn.’ Dit schrijft minister Verhagen van Buitenlandse Zaken in een artikel in de toonaangevende Arabische krant aSharq alAwsat naar aanleiding van de internetfilm 'Fitna', die de islam en de Koran verantwoordelijk houdt voor geweld.

In de krant, die in het hele Midden-Oosten wordt gelezen, geeft Verhagen aan dat de Nederlandse regering nadrukkelijk afstand neemt van de internetfilm. "Het probleem is niet de godsdienst maar het misbruik van godsdienst om haat en onverdraagzaamheid te zaaien," zegt Verhagen.

De minister dringt aan op dialoog in plaats van provocatie om verschillen tussen culturen te overbruggen. Kritiek, mits op respectvolle wijze geformuleerd, hoeft volgens Verhagen niet te worden geschuwd maar mag geen aanleiding zijn tot agressie en bedreigingen, ook niet als die kritiek kwetsend is.

Verhagen legt in zijn artikel uit dat godsdienstvrijheid en de vrijheid van meningsuiting universele mensenrechten zijn die in de Nederlandse Grondwet zijn gewaarborgd. Deze rechten mogen niet worden uitgehold. "Ik zou de vrijheid van meningsuiting echter niet willen opvatten als een vrijbrief om medeburgers ongelimiteerd te beledigen," zegt Verhagen, "Het is ieders verantwoordelijkheid om respect te tonen voor andermans rechten en reputatie."

De minister roept zijn lezers op om volgens de regels van de rechtsstaat en met respect voor elkaar de dialoog aan te gaan. De Nederlandse regering zet zich hier nationaal en internationaal voor in. "Laten wij het hoofd koel houden, en de betrekkingen warm", aldus Verhagen.
Provincie:
Tag(s):