woensdag, 30. juli 2008 - 16:10

Verhagen zeer verheugd over overdracht Karadzic

Den Haag

Nederland is zeer verheugd over de overdracht van Radovan Karadzic aan het Joegoslavië-Tribunaal. Dat zei minister Verhagen vandaag in reactie op de aankomst van de van oorlogsmisdaden verdachte Bosnisch-Servische oud-president in de VN-gevangenis in Scheveningen.

“Het is fantastisch dat de Servische regering deze stap heeft gezet. Dat Karadzic nu daadwerkelijk voor het Joegoslavië-Tribunaal terecht zal staan is van groot belang voor de slachtoffers en nabestaanden,� zegt Verhagen (Buitenlandse Zaken). “Ik moedig de autoriteiten in Belgrado aan ook de andere verdachten, met name Ratko Mladic, te arresteren en over te dragen aan het Tribunaal in Den Haag.�

Volgens de minister moet blijvende druk worden uitgeoefend om volledige samenwerking van Servië met het Joegoslavië-Tribunaal te bewerkstelligen. “Op dit moment kan er nog geen sprake zijn van in werking treden van de Stabilisatie- en Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Servië,� aldus Verhagen.

De voormalig president van de Republika Srpska werd vorige week door de Servische autoriteiten aangehouden in Belgrado. Hij wordt onder meer verdacht van genocide en misdaden tegen de menselijkheid tijdens de oorlog in Bosnië-Herzegovina tussen 1992 en 1995.

Karadzic wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van 8.000 moslims in Sebrenica in 1995 en de belegering van Sarajevo waarbij 12.000 mensen om het leven kwamen.
Provincie:
Tag(s):