donderdag, 18. september 2008 - 11:54

Verloskamers IJsselmeerziekenhuizen dicht

Lelystad

De IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord hebben besloten de verloskamers te sluiten. Door de sluiting van de operatiekamers in de ziekenhuizen deze week, kan geen veilige zorg worden geboden aan moeder en kind. Dit heeft het bestuur van de ziekenhuizen donderdag tijdens een persconferentie bekend gemaakt. Ook is er een crisisteam geformeerd dat bestaat het managementteam en de leiding van de medische staf.

De operatiekamers in beide zorginstellingen werden woensdag op last van de Inspectie voor de Gezondheidszorg gesloten. Aanleiding voor de sluiting is dat de luchtbehandeling op de operatiekamers niet aan de minimumeisen voldoet.

De gemeenteraad van Lelystad heeft donderdagavond een extra raadsvergadering ingelast naar aanleiding van de problemen in de IJsselmeerziekenhuizen. De diverse fracties hebben daar hun ongenoegen geuit over de ontstane situatie in de zorginstellingen. Vooral het feit dat de situatie in de operatiekamers al een aantal maanden bekend was bij de IJsselmeerziekenhuizen, heeft tot veel verontwaardiging geleid onder het gemeentebestuur, zegt woordvoerder Eerhard van de gemeente Lelystad.

Burgemeester Margreet Horselenberg van Lelystad wil dat er een militair noodhospitaal komt nu de operatiekamers van de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord zijn gesloten. IJsselmeerziekenhuizen heeft de burgemeester daarom gevraagd een verzoek in te dienen voor het plaatsen van twee mobiele OK’s. Deze zijn vooral belangrijk voor de acute zorg, zoals verloskunde. Voordeel van deze mobiele OK’s is dat ze binnen enkele dagen operationeel kunnen zijn. Vrijdag zal de hierover overlag plaatsvinden tussen op het ministerie van Volksgezondheid met de minister, de burgemeester en de Commissaris van de Koningin.

Het bestuur en de directie van het ziekenhuis hebben voorlopig vervangende operatiemogelijkheden gevonden in onder andere het Flevoziekenhuis te Almere en in het St. Jansdal hospitaal in Harderwijk. De specialisten en het verplegend personeel van het Lelystadse ziekenhuis doen daar de noodzakelijke operaties. Ook het AMC vangt patiënten op met complexe operaties. Als het noodhospital er komt, zal deze worden geplaatst bij het ziekenhuis in Lelystad. 


Op het terrein van het Medisch Spectrum Twente in Enschede stond in januari dit jaar een militair noodhospitaal. Dit was nodig omdat op de afdeling intensieve zorg van het ziekenhuis een bacterie was aangetroffen.

Vandaag nog zal de beslissing worden genomen of het noodhospitaal wordt geplaatst. Zo ja, dan staat het binnen een werkdag.
Provincie:
Tag(s):