zondag, 6. april 2008 - 18:15

Verstappen wint 1000km van Barcelona in LMP2

Jos Verstappen heeft samen met teamgenoot Peter van Merksteijn de 1000km race van Barcelona in de Le Mans Series gewonnen. De twee Nederlanders eindigden als eerste in de LMP2-klasse, waarin ze uitkomen met de paarswitte Porsche RS Spyder. In het algemeen klassement eindigden ‘Team Van Merksteijn by Equipe Verschuur’ als zesde, een zeer goede prestatie.

Tijdens de rollende start vertrok Verstappen voor het team van Van Merksteijn vanaf de vijfde positie, maar moest direct zijn meerdere erkennen in de Pescarolo die vanaf nummer zes vertrok. Verstappen verloor hierdoor in de beginfase enkele plaatsen maar kwam snel in een goed ritme en behield de leiding in de LMP2-klasse. Het Nederlandse team kreeg in de beginfase een stop-and-go penalty, waardoor is nog niet helemaal duidelijk.

In deze klasse streden Verstappen en Van Merksteijn vooral met het Deense team van Essex, die eveneens met een Porsche RS Spyder aan de start verschenen. Het Deense team wisselde enkele keren met het Nederlandse team van de koppositie maar kreeg halverwege de race problemen waardoor men de pitbox op moest zoeken. Verstappen, die op dat moment in de wagen reed, kreeg zodoende de leiding terug in handen en wist zeer snelle rondetijden neer te zetten.

Peter van Merksteijn kreeg de eer om het laatste half uur te mogen rijden en als winnaar over de streep te komen. De eerste zege in de sportscar carrière van Jos Verstappen en Peter van Merksteijn is een feit, waarna beide heren trots het podium beklommen en het Nederlandse volkslied aanhoorden.

Minder geluk kende Horag Racing met Jan Lammers als één van de coureurs. Lammers, ook uitkomend in de LMP2-klasse en met een Porsche RS Spyder, kende vrijwel in het begin van de race al problemen toen zijn teamgenoot een kapotte voorband kreeg. Het Zwitserse team eindigde als veertiende algemeen en als zesde in de LMP2-klasse.

Michael Vergers, rijdend voor Barazi Epsilon in de LMP2-klasse met de Zytek, eindigde op de vierenveertigste plaats algemeen op 55 ronden achterstand van de winnaar.

In de lagere klasse was er nogmaals Nederlands succes. Peter Kox reed samen met Roman Rusinov in een Lamborghini Murcielago in de GT1-klasse, waarbij het team als derde eindigde en op het podium terecht kwam.

De algemene overwinning ging naar thuiscoureur Marc Gene, en teamgenoot Nicolas Minassian. Met de Peugeot 908 in de LMP1-klasse was er lange tijd een interessant gevecht met de Audi's. De Peugeot van Gene en Minassian ging er vandoor met de eindoverwinning, voor de Audi R10 en de Lola Aston Martin van team Charouz.
Categorie:
Tag(s):