zondag, 15. juni 2008 - 18:51

Verstappen wint 24 uur van Le Mans

Jos Verstappen heeft tijdens zijn debuut voor de 24-uurs race in Le Mans de race weten te winnen. Samen met Van Merksteijn-teamgenoten Jeroen Bleekemolen en Peter van Merksteijn behaalde Verstappen de prestieuze overwinning in de LMP2-klasse. In het algemeen klassement eindigde Team Van Merksteijn als tiende.

In het algemeen klassement zien we een verrassende overwinning voor Audi. De Peugeot 908 HDi is bewezen de snellere auto, maar de ervaren Audi-coureurs Dindo Capello, Tom Kristensen en Allan McNish hebben meer consistentie in de wisselende weersomstandigheden. Het is de achtste overwinning in 9 jaar voor Audi, de recordbrekende achtste zege voor Kristensen, de tweede voor McNish (de vorige was in 1998) en de derde overwinning voor Capello. Audi's race verloopt precies volgens plan. Ze kwamen naar Le Mans in de underdog-positie en zetten de Peugeots zoveel mogelijk onder druk. In het laatste uur komt Kristensen nog heftig onder druk te staan Peugeots Minassian, maar de Zweed bezwijkt niet. De Peugeot 908 HDi van Nicolas Minassian, Marc Gene en Jacques Villeneuve komt dus als tweede over de finish, op twee ronden gevolgd door merkgenoten Ricardo Zonta, Christian Klien en Franck Montagny, alledrie ex-Formule 1-coureurs. De andere favoriet voor de eindoverwinning, de Peugeot van Alexander Wurz, Pedro Lamy en Stephane Sarrazin, komt op dertien ronden achterstand als vijfde over de streep.

Jos Verstappen, Peter van Merksteijn en Jeroen Bleekemolen komen met de Porsche RS Spyder als tiende over de streep en zijn winnaar in de LMP2-klasse. Aan de finish hebben ze een voorsprong van zeven ronden op hun naaste achtervolger, de Porsche RS Spyder van Team Essex. Derde wordt de Pescarolo Judd van onder andere A1GP-coureur Cong Fue Sheng, maar eindigt algemeen als achttiende.

De overwinning in de GT1-klasse gaat naar Aston Martin, ook een verrassing. Volgens kenners werden de Corvettes hoger ingeschat, maar na een race lang gevecht komt de Aston Martin als winnaar uit de bus. De Corvette van Luc Alphand Adventures eindigt als tweede, de andere Corvette van hetzelfde team als derde.

De Nederlanders in de GT1-klasse gaat het niet best af. Peter Kox, Roman Rusinov en Mike Hezemans kennen problemen met de Lamborghini en worden als laatste rijdende auto geklasseerd. Dat is op de negende plaats in de GT1-klasse en 34e algemeen.

De zege in de GT2-klasse gaat naar de de Ferrari F430 GT van Jaime Melo, Mika Salo en Gianmaria Bruni. De Ferrari's zijn de hele race in gevecht met de Porsches, maar laatstgenoemde kan het uiteindelijk niet volhouden. Alle Porsches vallen weg door technische problemen en laten de Ferrari's alleen strijden om de podiumplekken. Tweede wordt de Ferrari F430 GT van BMS Scuderia Italia Spa en als derde komt de Ferrari van onder andere Pierre Kaffer over de streep.

Uiteindelijk komen 34 teams rijdend aan de finish en worden er 21 teams niet geklasseerd. Tot de uitvallers behoort ook de Lola Judd van Jan Lammers, met dank aan de Judd-motor achterin de Lola.
Categorie:
Tag(s):