vrijdag, 17. oktober 2008 - 22:36

Vervoer vanaf Maastricht Aachen Airport toegenomen

Maastricht

Maastricht Aachen Airport (MAA) heeft in de eerste helft van het lopende boekjaar (1 april t/m 30 september 2008) een forse groei gerealiseerd ten opzichte van de halfjaarresultaten in 2007. Zowel het vracht als passagiersvervoer, de hoofdactiviteiten van de luchthaven, dragen hieraan bij, zo maakte het vliegveld in Zuid-Limburg vrijdag bekend.

In vergelijking met de eerste 6 maanden van boekjaar 2007/’08 steeg het vrachtvolume met 18% naar 46.000 ton. Hierbij groeide zowel de gevlogen als per truck vervoerde luchtvracht. De verwachting is dat er ook in het tweede halfjaar groei zichtbaar zal zijn, maar dat deze lager zal uitvallen als gevolg van de huidige economische omstandigheden.

In vergelijking met de eerste 6 maanden van boekjaar 2007/’08 is het aantal passagiers dat van MAA gebruik maakte ruimschoots verdubbeld tot 155.000. Een lichte groei van het aantal charterpassagiers en substantieel meer vluchten van Ryanair zijn de hoofdredenen voor deze sterke groei. Ook het aantal General Aviation vluchten ontwikkelde zich positief. MAA veracht dat in het jaar 2009/2010 het aantal passagiers zich zal stabiliseren. Dot komt onder meer door het wegvallen van de binnenlandse lijndienst op Amsterdam en de invoering van de ecotax.

MAA is samen met Ryanair in cassatie gegaan bij de Hoge Raad tegen de ecotax. Kern van de rechtszaak is dat van de 56 miljoen passagiers in Nederland er 20 miljoen passagiers niet hoeven te betalen omdat zij “slechts� overstappen op Schiphol. Voor de concurrentiepositie van MAA en voor de toekomst van Ryanair in Nederland is het essentieel dat er gelijke tarieven voor iedereen gelden, zowel binnen Nederland als in Europa. Indien het verzoek tot een spoedcassatie wordt gehonoreerd, wordt begin 2009 een uitspraak van de Hoge Raad verwacht.
Provincie:
Tag(s):