donderdag, 24. april 2008 - 9:44

Verwisseling van gas zorgt bijna voor drama in Ziekenhuis

Tilburg

Door een fout van de leverancier van medicinale gassen hebben patiënten in het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tulburg bijna een dosis stikstof toegediend gekregen in plaats van zuurstof. Dit maakt het ziekenhuis donderdag bekend.

De leverancier van het gas vulde vorig jaar de zuurstoftank van het ziekenhuis met stikstof. Op het terrein van het ziekenhuis zijn voorraadtanks voor de gassen. Vanaf daar loopt het via een leidingnet naar de verschillende afdelingen in het ziekenhuis.

Door een apart aankoppelsysteem zou een tankwagen met zuurstof alleen kunnen lossen op de voorraadtank zuurstof. De Franstalige Belgische chauffeur bleek in de zomer van 2007 echter een verloop koppeling bij zich te hebben en heeft 15.000 kilo vloeibare stikstof de zuurstoftank in laten lopen.

Bij het vullen van de tweede tank, rijzen bij hem twijfels. Hij belt met zijn hoofdkantoor in Italië en krijgt de opdracht het vullen onmiddellijk te staken en het ziekenhuis voor de zuurstofvoorziening te laten overschakelen op de derde noodbron (zuurstof in cilinders).

Via telemetrie, dat het voorraadniveau in de tanks bijhoudt, wordt opgemaakt dat de verkeerde tank is gevuld. Het hoofdkantoor belt acuut met het aanspreekpunt in het ziekenhuis. Het ziekenhuis heeft extra maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen.
Provincie:
Tag(s):