dinsdag, 30. december 2008 - 10:07

Verzekeraars treden hard op tegen oud & nieuw-vandalen

Den Haag

Niet alleen de politie en het OM gaan de komende jaarwisseling harder optreden tegen raddraaiers. Ook verzekeraars maken dinsdag collectief bekend dat bij moedwillig en opzettelijk brand of schade ontstaat door misbruik van vuurwerk, brandstichting of andere vormen van vandalisme, verzekeraars niet achterover leunen.

"Mensen die de jaarwisseling verknallen, krijgen van verzekeraars de rekening gepresenteerd", aldus algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars. Daarbij zullen verzekeraars waar mogelijk gemeenschappelijk optreden om vandaalschade te verhalen.

In aansluiting op de maatregelen die inmiddels door de overheid zijn aangekondigd, willen verzekeraars in voorkomende gevallen zogeheten collectief regres plegen. Dat betekent dat alle schadeclaims die aan een of meerdere daders kunnen worden toegeschreven, door de betreffende verzekeraars in een civiele procedure gemeenschappelijk zullen worden ingediend.

Het is de eerste keer dat verzekeraars collectief regres willen toepassen bij schade door vandalisme. Directe aanleiding daarvoor is de maatschappelijke onrust die vorig jaar ontstond door talloze brandstichtingen in auto's, huizen en scholen. Naar schatting keerden verzekeraars vorig jaar zo'n twintig miljoen euro aan schade uit die direct samenhing met vandalisme tijdens de jaarwisseling. De werkelijke kosten voor de Nederlandse samenleving zijn een veelvoud.

De kosten als gevolg van personele schade, extra inzet van politie, brandweer en medisch personeel vallen buiten het zicht van verzekeraars. Bovendien worden burgers soms met forse kosten voor eigen rekening geconfronteerd, bijvoorbeeld omdat een in brand gestoken auto alleen WA- verzekerd is. Door de schade gezamenlijk op daders te verhalen willen verzekeraars vooral een maatschappelijk signaal afgeven: wie de boel vernielt, moet zelf voor de kosten opdraaien. Vandalen worden zo keihard aangepakt.
Provincie:
Tag(s):