zondag, 29. juni 2008 - 12:04

Veteranendag feestelijk en gezellig

Den Haag

Een minstens tachtig jaar oude veteraan pinkt een traan weg. “Dit is zó mooi�, zegt hij met een brok in zijn keel, doelend op de dikke rijen luid applaudisserend publiek in de Haagse binnenstad. Daar neemt brigadegeneraal prins Willem-Alexander in landmachtuniform de middag van 28 juni het defilé af.

Niet alleen ruim drieduizend veteranen, maar ook achthonderd actief dienende mannen en vrouwen, dertien militaire muziekkorpsen en heel wat oude en nieuwe voertuigen trekken aan hem voorbij.
De veteraan exerceert trots verder, zo recht mogelijk als zijn stramme, oude lijf toelaat. “Ik hoop dat dit eerbetoon van de Nederlandse bevolking voor militairen voortaan vanzelfsprekend is�, voegt hij nog toe vóór hij uit het zicht verwijnt.

Op het Binnenhof reikt de prins van Oranje die ochtend in de regen een draaginsigne gewonden uit aan korporaal Bas van Mourik, die in 2007 in Uruzgan letsel opliep. Minister van Defensie, Eimert van Middelkoop, speldt vervolgens eenzelfde onderscheiding op bij Libanonveteraan Prins. Een derde exemplaar is voor Bosniëveteraan Hessels, die het kleinood uit handen krijgt van Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm. Naast dit trio ontvangen veertig militairen hun 'Herinneringsmedaille Vredesoperaties'. De uitreiking gaat gepaard met een toespraak van Van Middelkoop.

Na het defilé, waarbij de regen van die ochtend plaats heeft gemaakt voor een stralend zonnetje, blijven de meeste veteranen nog even hangen op het gezellige Malieveld. Daar praten ze, soms na vele jaren, weer even bij met de maten van vroeger. Maar boven alles worden er herinneringen opgehaald, soms betreft het hele sombere en ingrijpende momenten, soms hele vrolijke die zelfs na zoveel jaar nog een schaterlach teweeg brengen.
Provincie:
Tag(s):