zaterdag, 13. september 2008 - 21:35

Vettel snelste in knotsgekke kwalificatie op doorweekt Monza

De kwalificatie van de Grand Prix van Italië kende knotsgekke momenten. Uiteindelijk was Vettel de snelste op het drijfnatte Monza, waarmee hij sneller was dan Kovalainen en Webber. Hamilton, Raikkonen en Kubica vielen als snel af in de kwalificatie.

Veel topcoureurs faalden opzichtig: met name in het tweede deel vielen grote namen als Hamilton, Kubica en Raikkonen af. Massa en Kovalainen kwamen wel door. Voor het eerste in 2008 kwam er een Force India-coureur door de eerste cut heen: Fisichella start als twaalfde.

De laatste kwalificatie op Europese bodem in 2008 gaat van start. Het is nat in Monza, de kwalificatie begint met regen. Het eerste kwalificatiedeel wordt geopend door Heidfeld. Veel coureurs komen al heel snel op de baan, alleen Hamilton blijft wat langer binnen staan dan de rest. Iedereen staat op de extreme regenband. Heidfeld spint bij het opkomen van het rechte stuk in Parabolica. De Duitser houdt zijn bolide uit de grindbak en gaat verder met zijn ronde.

Alonso schiet door bij het insturen van de eerste chicane. Glock opent met een 1:39.655, Sutil en Piquet Jr. zijn langzamer. Kovalainen gaat naar de zesde plaats, terwijl Hamilton naar de snelste tijd schiet. Alle coureurs zijn op de baan. Glock pakt de tijd van Hamilton weer af met een 1:37.406. Veel coureurs verremmen zich in de eerste bocht waaronder Fisichella, Alonso en Piquet Jr. De Renaults hebben duidelijk gripproblemen op het extreem natte Monza. Glock verscherpt zijn snelste tijd. Kovalainen en Trulli staan op plaats twee en drie. De Toyota’s lijken een goede regenafstelling te hebben gevonden.

Massa staat na acht minuten kwalificeren nog op de baan vijftiende plaats. Hamilton staat dan zestiende. Raikkonen is twaalfde tot dan toe en ook Kubica gaat niet goed. Sutil schiet naar de derde positie. Kovalainen gaat dan naar de snelste tijd als er nog tien minuten te kwalificeren is. Fisichella maakt een pitstop bij het Force India-team. Na zes ronden kwalificeren gaat Hamilton naar de tweede plaats. Sutil en Webber komen binnen voor aanpassingen aan hun bolide. Heidfeld gaat naar de tweede tijd met nog zeven minuten te gaan. Raikkonen staat nog steeds in de gevarenzone. Rosberg gaat van de vijfde naar de tweede tijd als de racelijn steeds wat droger wordt.

Raikkonen gaat naar de zevende tijd met nog vijf minuten te gaan. Hamilton maakt zijn pitstop. Button, Sutil, Webber, Nakajima en Piquet Jr. staan in de gevarenzone. Kovalainen, Massa en Rosberg zijn de snelste drie. Met nog twee minuten te gaan staat er niemand binnen, wat duidelijk maakt dat niemand zeker is van zijn positie. Webber gaat naar de zevende plaats en lijkt veilig. Piquet Jr. gaat ook naar een positie binnen de top vijftien.

Hamilton heeft inmiddels de vlag gekregen, hij staat nu tweede. Alonso en Coulthard rijden zich voorlopig uit de problemen. Sutil lijkt het niet te halen. Fisichella schiet naar plaats twaalf, de Force India komt voor het eerst door de eerste cut heen. Sutil lijkt dat dus niet. Barrichello, Piquet Jr., Nakajima en Button halen het eveneens niet. Het lijkt wederom een pijnlijk weekend te gaan worden voor Honda.

Kubica opent het tweede deel van de kwalificatie. Alonso, Trulli en de rest van het veld volgen. Alleen blijft Hamilton weer even in de pitbox staan. Fisichella is even de snelste, Trulli duikt snel onder zijn tijd door. Het regent inmiddels erg hard boven Monza en de coureur hebben daar opzichtig last van. De McLaren lijkt echter wel goed te aarden in de natte omstandigheden. Bourdais schiet naar de derde tijd, Fisichella naar plaats zeven. Vettel gaat met een 1:35.837 naar de snelste tijd. Rosberg gaat ook goed in de regen en gaat naar de derde positie.

Intussen heeft Raikkonen een angstig moment meegemaakt: bij het uitkomen van Ascari verliest Raikkonen bijna de controle over de Ferrari, maar de Fin houdt zijn bolide uit de bandenstapel. Raikkonen en Massa staan veertiende en twaalfde. Hamilton heeft de intermediate-band uitgeprobeerd en heeft besloten de regenband weer terug op de auto te monteren. Hamilton staat dan allerlaatste met nog zes minuten te kwalificeren in het tweede deel. Kubica, Fisichella, Coulthard, Raikkonen en Hamilton staan in de gevarenzone, de laatstgenoemde spint nog even en is een volledige ronde kwijt.

Het is inmiddels veel natter geworden in Monza. Vettel is nog steeds de snelste man op de natte baan. Hamilton is nog steeds 2,5 seconden te langzaam ten opzichte van positie 10. Met nog één minuut te gaan wordt het erg spannend voor Kubica en Raikkonen. Webber, op plaats zes maakt nog een laatste pitstop. Hamilton gaat juist alleen maar langzamer rijden. De baan is simpelweg te nat. Raikkonen haalt het ook niet. Kubica haalt het ook niet door een spin in zijn laatste ronde. Hamilton wordt zelfs vijftiende. Samen met Coulthard en Fisichella vallen zij af.

Met Vettel op plaats één, Kovalainen en Rosberg op twee en drie gaat de top tien kwalificatie van start. Het hele team van Toyota doet daaraan mee. Ook Bourdais, Alonso en Heidfeld doen hieraan mee. Massa redt de eer voor Ferrari door zich als tiende te kwalificeren voor de top tien kwalificatie.

Massa opent de top tien kwalificatie. Slechts één Ferrari, één BMW en één McLaren nemen deel aan de tien minuten durende sessie. Echter staan wel beide Toyota’s en Scuderia Toro Rosso’s in de top tien opstelling morgen. Massa heeft overduidelijk moeite met het vele water op de baan, de Ferrari-coureur heeft veel last van overstuur. Glock noteert als eerste een tijd. Massa gaat naar een snellere tijd maar Bourdais is nog sneller met een 1:38.910. Kovalainen pakt die snelste tijd af met nog vijf minuten te gaan op het drijfnatte Monza. Vettel pakt dan met een strakke ronde de snelste tijd. Kovalainen en Rosberg staan daarachter. Bourdais spint in de een na laatste snelle ronde en heeft nog slechts één snelle ronde voor een verbetering van zijn vierde positie.

Scuderia Toro Rosso’s pitbox is vol vreugde als Vettel zijn snelste tijd houdt. Massa gaat naar plaats zes, Bourdais naar drie. Kovalainen gaat naar plaats twee en de monteurs bij Toro Rosso worden gek, helaas voor hen houdt Bourdais de derde plaats niet want Webber is sneller. Vettel pakt echter wel de pole position in Monza. Een unieke prestatie in de korte historie van het team van Scuderia Toro Rosso. Kovalainen zal morgen vanaf de tweede positie starten, Webber zal de derde stek bekleden. Bourdais deed het ook uitstekend met een vierde positie. Rosberg, Massa, Trulli, Alonso, Glock en Heidfeld complementeren de top tien.

Morgen om 14.00 uur start de race op Monza, waarbij Raikkonen, Hamilton en Kubica er uiteraard alles aan zullen doen om zoveel mogelijk punten weg te slepen uit de Italiaanse Grand Prix.
Categorie:
Tag(s):