vrijdag, 22. augustus 2008 - 11:53

Vettel zet eerste toptijd in Valencia

De eerste vrije training voor de Grand Prix van Europa heeft een verrassende naam op de eerste plek opgeleverd. Sebastian Vettel stuurde zijn Scuderia Toro Rosso het snelst over het Circuito Urbano de Valencia. De Duitser was ruim een tiende sneller dan Felipe Massa en op de derde plek eindige kampioenschapleider Lewis Hamilton.

Die eerste oefensessie verliep uitermate goed voor Scuderia Toro Rosso. Sebastien Bourdais zette namelijk de vierde tijd neer. Het contrast met Red Bull Racing is groot. David Coulthard spinde op het einde nog en belandde tegen de bandenstapels aan, zonder dat zijn auto daarbij zwaar beschadigd raakte. De Schot noteerde de negentiende tijd. Dat is altijd nog net iets minder langzaam dan teamgenoot Mark Webber, die de sessie onderaan afsloot.

Het circuit was nog vrij stoffig en glad, wat voor diverse momentjes zorgde. Toyota had het vooral lastig met bocht 17, de hairpin. Timo Glock en Jarno Trulli spinden daar allebei. Ook Lewis Hamilton had in bocht 17 de uitloopstrook nodig. De Engelsman verremde zich later eveneens in bocht 2, maar hij mocht zich gelukkig prijzen dat het stratencircuit in Valencia ook ruimte voor foutjes biedt.

Bocht 5 bleek ook een scherprechter. Felipe Massa en Nick Heidfeld schoten over de kerbstones van de baan, maar konden zonder problemen terugkeren. De Renaults hadden vooral moeite met bocht 25. Nelson Piquet jr moest een keer binnendoor, Fernando Alonso was juist veroordeeld tot een omweg aan de buitenkant na een remfout.
Categorie:
Tag(s):