vrijdag, 5. december 2008 - 18:15

VieCuri plaatst mobiele OK-units

Venlo

Het VieCuri ziekenhuis in Venlo heeft donderdag 6 mobiele OK-units op haar terrein geplaatst. Deze units worden gebruikt als het OK-complex in maart wordt gerenoveerd, zoals is voorzien in het lange termijn huisvestingsplan.

Met een kraan werden de mobiele units, ieder zo’n 45 ton zwaar over een bestaand bouwdeel getild naar de plaats van bestemming. De kraan zette de zes units (vier OK’s en twee verkoeverkamers) precies op hun plaats. Dit nam een hele dag in beslag. Het wegdek werd beschermd met zo’n tweehonderd stalen platen. De tweede fase start over drie weken, wanneer nog twee operatiekamers-units volgen. Op dat moment is de eerste fase al bijna afgerond met het aan elkaar koppelen van de OK-units, het aansluiten van de OK’s op de energievoorziening en de medische gassen. Het inrichten van de mobiele units en het installeren van de apparatuur nemen daarna nog ongeveer vijf weken in beslag. Dan start het testen en vindt het validatieproces plaats. Dit biedt de garantie dat de OK’s goed functioneren. Vanaf 2 maart 2009 vinden er operaties plaats.

In het externe OK-complex komen vijf operatiekamers, de uitslaapkamer (verkoeverkamer) en is er ruimte voor het opslaan van medisch materiaal. De OK’s worden verbonden met het ziekenhuis in de directe nabijheid van de OK-lift, aan de achterzijde van het ziekenhuis. Hiervoor hoeft de interne logistiek maar minimaal te worden aangepast. De units worden geplaatst op een verplaatsbare betonnen ondergrond en met betonnen palen op hoogte gebracht voor naadloze aansluiting op het ziekenhuis. Al diverse ziekenhuizen hebben gebruik gemaakt van externe OK’s tijdens renovatie of bij calamiteiten. Deze units komen oorspronkelijk uit Duitsland.
Provincie:
Tag(s):