vrijdag, 24. oktober 2008 - 16:56

Vier dealende taxichauffeurs aangehouden in Amsterdam

Amsterdam

Met de aanhouding van vier mannen, in de leeftijd van 24 tot 35 jaar, is vrijdagochtend vroeg een netwerk van taxichauffeurs opgerold die worden verdacht van handel in harddrugs. Dit heeft de politie vrijdag 24 oktober bekendgemaakt.

De mannen reden op bestelling 24 uur per dag verdovende middelen naar hun klanten. De vier verdachten werden vanochtend vroeg, in hun woningen in Amsterdam, van hun bed gelicht.

Vijf taxi’s, zes personenauto’s, luxe goederen zoals dure telefoons en plasma-tv’s, sieraden en verdovende middelen werden in beslag genomen. Wat begon met een tip over een dealende taxichauffeur uit Amsterdam-Noord werd binnen de kortste keren een grootschalig onderzoek, dat werd uitgevoerd door een politieteam van het wijkteam Waddenweg.

De gsm van de verdachte werd afgeluisterd en in één week tijd werden maar liefst 5000 gesprekken gevoerd! De telefoon werd ook gedeeld, er was vermoedelijk sprake van een netwerk. Dat heeft het onderzoeksteam vervolgens in kaart gebracht.

De telefoontjes gingen niet om taxiritjes maar kennelijk om harddrugs. Echter afnemers en dealers spraken tijdens de telefoongesprekken niet over harddrugs of grammen. Als de bestelde taxi voorreed, stapte de klant in. In de taxi vond dan vermoedelijk een transactie van de harddrugs plaats.

Zonder naar een andere locatie te rijden stapte de passagier c.q. koper vrij snel uit en ging terug naar de woning. De chauffeurs reden met hun handelsvoorraad bij hen langs, leverden de bestellingen af en reden weer weg. Op naar de volgende. Vierentwintig uur per dag.

Wat opvalt is dat de kopers in het algemeen goed opgeleid zijn en beschikken over een meer dan gemiddeld inkomen. Absoluut geen “junks� dus. En het zijn er ook heel veel, gezien de duizenden telefonische bestellingen per week. Twee van hen zijn aangesloten bij een taxicentrale.

De rechercheurs vermoeden dat ze met de taxi alleen maar hun illegaal verkregen inkomsten witwassen. Daarom was ook de Inspectie van Verkeer en Waterstaat bij de actie betrokken. Want men ging er vanuit dat de taxichauffeurs hun vergunning niet volgens de geldende regels gebruikten.

Bij het onderzoek werden ook financieel rechercheurs ingezet. De verdachten bewonen koophuizen, of wonen in appartementen waarvan de huur erg hoog is. Behalve hun taxi’s bezitten ze ook nog eens dure auto’s. Voor mannen van rond de dertig vrij opmerkelijk, te meer daar ze volgens de belastingopgaven niet over zóveel inkomsten beschikken.
Provincie:
Tag(s):