maandag, 14. juli 2008 - 22:19

Vierdaagse van start met 39.128 wandelaars

Nijmegen

In totaal hebben 39.128 wandelaars voor de vierdaagse hun startkaart afgehaald in het centrum van Nijmegen. Dat meldde de organisatie maandagavond. 43.128 mensen die zich eerder dit jaar hadden ingeschreven zien af van deelname.

Van alle wandelaars die morgen aan hun allereerste Vierdaagse beginnen, denkt 17 procent de tocht zonder voorbereiding te kunnen volbrengen. “Dat zo’n grote groep wandelaars denkt zonder voorbereiding van start te gaan, vinden wij uitermate onverantwoord�, zegt Johan Willemstein, voorzitter van Stichting DE 4DAAGSE. Dit jaar zullen ruim 15.000 personen voor de eerste maal deelnemen.

De wandelaars die al eerder hebben deelgenomen aan een Vierdaagse blijken wel getraind te hebben. Van alle deelnemers (43.450 inschrijvingen) heeft 5 procent zich niet voorbereid. Dit blijkt uit het Vierdaagsegezondheidsonderzoek gehouden door een onderzoeksteam van het Radboud Ziekenhuis. Het onderzoek is gebaseerd op 4179 respondenten van een online vragenlijst. Na vergelijking van eerdere studies is de verwachting dat deze resultaten representatief zullen zijn.

Gemiddeld is de wandelaar vier maanden bezig geweest om te trainen voor de Vierdaagse. Een kwart van alle respondenten is hooguit anderhalve maand aan de slag gegaan en 5 procent heeft een maand uitgetrokken om te trainen voor de Vierdaagse. Er zijn ook deelnemers (5 procent) die denken zonder voorbereiding de Vierdaagse te kunnen volbrengen. Of uit deze groep ook de meeste uitvallers zullen komen, moet nog blijken.

Verder kent de Vierdaagseloper een aardige buikomvang om mee te gaan lopen. Deze ligt voor mannen gemiddeld op zo’n 95 centimeter en voor vrouwen ligt deze rond de 88 centimeter. De gemiddelde Body Mass Index (BMI) zit tegen overgewicht aan 24,4 kg/m². 5 procent van de respondenten heeft ernstig overgewicht volgens de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Onder de respondenten zijn ongeveer evenveel vrouwen als mannen. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 50 jaar, waarvan de jongste 11 en de oudste 82 jaar.
Provincie:
Tag(s):