woensdag, 16. juli 2008 - 10:45

Vierkante kilometer telt 214 auto's

Den Haag

Op 1 januari 2007 stonden er in Nederland 7,2 miljoen personenauto’s geregistreerd. Dit waren er gemiddeld 214 per vierkante kilometer. Vooral in buurten met goedkope woningen staan veel auto’s per vierkante kilometer geregistreerd. Dit meldt het CBS woensdag.

Hoeveel auto’s staan er in uw buurt? Sinds kort is de website CBSinuwBuurt uitgebreid met cijfers over motorvoertuigen in 2007.

In buurten met een gemiddelde woningwaarde onder 2 ton was het aantal auto’s per vierkante kilometer gemiddeld 960. Dit is beduidend hoger dan in buurten met duurdere woningen. In buurten met een woningwaarde boven 300 duizend euro bedroeg de autodichtheid gemiddeld 75. Dit grote verschil komt doordat in goedkopere buurten mensen dichter bij elkaar wonen.

Een voorbeeld van een buurt met een zeer hoge autodichtheid is Graaf Ottoplein en omgeving in Arnhem. Daar stonden 6,8 duizend auto’s per vierkante kilometer geregistreerd. De buurt kenmerkt zich ook door veel dicht opeen gebouwde woningen.

Veel auto’s per vierkante kilometer betekent niet per se dat er veel auto’s per huishouden zijn. In tegenstelling tot de autodichtheid was het aantal personenauto’s per huishouden in buurten met goedkope woningen gemiddeld het laagst. Bijna 70 procent van alle buurten met een woningwaarde onder 2 ton telde minder dan 1 auto per huishouden.
Categorie:
Tag(s):