dinsdag, 25. maart 2008 - 13:42

Vijf aanhoudingen in onderzoek afvalstoffen

Haarlem

Het Interregionaal Milieu Team van de Bovenregionale Recherche Noordwest en Midden Nederland denkt met de aanhouding van vier Roemenen en één Nederlander een einde te hebben gemaakt aan het illegaal verwerken en exporteren van afvalstoffen door het afvalstoffenbedrijf van één van de verdachten.

Op basis van informatie van de Belastingdienst is de Bovenregionale Recherche in augustus 2007 een onderzoek gestart naar de bedrijfsactiviteiten van een onderneming in Purmerend. Dit bedrijf zamelde met name wasmachines en koel/vries-combinaties in en verkocht deze als 2e hands goederen zonder de hiervoor vereiste vergunningen. Daarnaast exporteerde dit bedrijf het witgoed naar landen binnen en buiten Europa zonder de vereiste vergunningen.

De recherche heeft in de loop van het onderzoek een vrachtauto aangetroffen vol met oude wasmachines en koel/vries-combinaties. De wagen was onderweg naar Roemenië. De wagen was eigendom van een Roemeens bedrijf. Het witgoed bleek gekocht te zijn van het bedrijf uit Purmerend. De recherche heeft alles in beslag genomen.

De chauffeur en de bijrijder, twee Roemenen van 28 en 31 jaar, zijn hierbij aangehouden. Even later zijn in een hotel in Noord Holland de twee Roemeense directeuren van het bedrijf aangehouden. Dat waren een 42-jarige man en een 39-jarige vrouw. In hun hotelkamer heeft de recherche enkele duizenden euro's aangetroffen en in beslag genomen. Ook is een 42-jarige vertegenwoordiger van het bedrijf uit Purmerend is aangehouden. Tegen het bedrijf in Purmerend en de aangehouden verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

In Nederland is de afvalverwijdering van elektr(on)ische apparatuur goed geregeld. Oude apparatuur gaat naar gespecialiseerde verwerkingsbedrijven om te worden gerecycled. Daarom wordt een verwijderingsbijdrage van de consument gevraagd bij de aanschaf van nieuwe apparatuur. Wanneer oud witgoed wordt doorverkocht aan landen waar de verwerking niet goed is geregeld, kunnen stoffen en dampen vrijkomen die schadelijk zijn voor mensen en het milieu.
Provincie:
Tag(s):