zaterdag, 13. september 2008 - 11:50

Vijf bewoners onwel na penetrante lucht

Zaandam

In de nacht van vrijdag op zaterdag moesten de bewoners van de flat Perim in Zaandam hun woningen verlaten door een penetrante lucht. De 'diesellucht' werd vermoedelijk veroorzaakt door een ongeval dat rond vier uur die middag plaats vond op de A7/ A8. Vijf bewoners zijn overgebracht naar een ziekenhuis omdat zij onwel werden.

Vrijdagmiddag vond op de A7/A8 ter hoogte van het klaverblad bij Zaandam en ongeval plaats met drie personenwagens en een tankwagen. De truck verloor hierbij 700 liter diesel dat in het milieu terecht kwam. Dit is op een afstand van ruim 300 meter vanaf de flat Perim.

In de loop van de nacht van vrijdag op zaterdag werden enkele flatbewoners van de vierde en vijfde etage onwel. Ze klaagden over misselijkheid en hoofdpijn en vertelden dat er en penetrante lucht in de woningen en op de galerij van de flat hing.

De brandweer heeft metingen verricht en de beide etages uit voorzorg ontruimd. Vijf bewoners waren dusdanig onwel dat ze zijn overgebracht naar een ziekenhuis. Om half drie vannacht konden de bewoners terug naar hun huis met het advies ramen en deuren open te zetten om de woning goed te luchten.

De brandweer heeft ook metingen verricht in en om de A7/A8 om de eventuele dieseldampen in de lucht te meten. Hierbij kwamen geen verontrustenden hoeveelheden aan het licht. De brandweer heeft het waterschap gevraagd om de bekijken of het mogelijk was om de riolen extra door te spoelen zodat de dampen sneller verdwijnen.
Provincie:
Tag(s):