woensdag, 9. juli 2008 - 8:52

Vijf jonge zeilers gered

Naarden

Dinsdagavond zijn omstreeks 18.30 uur vijf jonge zeilers in de leeftijd van 11 tot 13 jaar door reddingsboten van de Reddingsbrigade Naarden gered. Om 18.10 uur dinsdagavond werd de Reddingsbrigade Naarden gealarmeerd om een motorboot in problemen te helpen.

De reddingsboot Ronduit uit Naarden en de Gooijer uit Huizen reageerden op deze oproep. De KNRM reddingsboot uit Huizen was eerder ter plaatse dan de reddingsboot uit Naarden en sleepte de motorboot naar de jachthaven van Naarden.

Nieuwe melding 5 kinderen te water
Terwijl men bezig was met het slepen kwam via de marifoon een verontrustende alarmering binnen, ter hoogte van het Muiderzand dreven 5 kinderen in het water. De reddingsboot Ronduit uit Naarden zette met grote spoed koers richting het Muiderzand.

Geen reddingsvesten
Gelukkig waren er snel reddingsboten ter plaatse. De bergingsmaatschappij Jachtservice Huizen haalde de 5 jonge en verkleumde kinderen uit het water. De kinderen waren slechts gekleed in een zwembroek en t-shirtje, maar droegen géén reddingsvest.

De kinderen rilden van de kou en kregen van de berger reddingsdekens om. De reddingsboot Ronduit kwam ook ter plaatse en zorgde ervoor dat de kinderen aan boord gebracht konden worden van het toevallig passerende Rijkswaterstaatvaartuig De Riepel. Daar werd ook een redder aan boord gebracht.

Kachel opgestookt
In deze gesloten boot werd de kachel flink opgestookt en konden de kinderen opwarmen. De Riepel en de reddingsboot Ronduit meerden af in de jachthaven van Naarden, waar de kinderen met hun ouders herenigd konden worden.

Sterke wind onderschat
Gelukkig kunnen deze kinderen het verhaal navertellen, maar het scheelde niet veel. Als de toevallig passerende berger de kinderen niet had opgemerkt kon het wel eens anders zijn afgelopen. De kinderen, afkomstig uit Muiderberg, waren eerder op de dag vertrokken vanuit Muiderberg. Echter door de sterke wind konden zij niet meer terugkeren en besloten zij, hangende aan de boot, vanaf het Muiderzand door de vaargeul terug richting Muiderberg te zwemmen om zo weer aan land te komen.De Reddingsbrigade Naarden geeft om situaties als deze te voorkomen graag de volgende tips:

· Ga altijd goed voorbereid het water op en houd rekening met het weer.
· Kleedt u altijd goed aan, rekening houdende met de weersomstandigheden en de boven- en watertemperatuur.
· Draag altijd een reddingsvest, ook al zit dit minder plezierig!
· Zorg er voor dat u beschikt over een (hand)marifoon of een mobiele telefoon (al dan niet opgeborgen in een waterdicht hoesje) zodat u hulp kunt inschakelen.
· Of neem op zijn minst een setje vuurpijlen mee zodat u de aandacht kunt trekken als u in nood raakt zodat anderen alarm kunnen slaan.
Provincie:
Tag(s):