zaterdag, 27. december 2008 - 11:02

Vijf oud-ministers: plan rekeningrijden faalt

Den Haag

Vijf oud-ministers van Verkeer stellen zaterdag dat de plannen van de invoering van de kilometerheffing in 2011 van CDA-minister Eurlings niet gaat lukken.

Het kabinet tuigt ,,een veel te complex systeem op'', terwijl het draagvlak broos is. Dat stellen de oud-ministers van Verkeer vandaag in het Nederlands Dagblad.

De oud-ministers Kroes, Maij-Weggen, Netelenbos, Jorritsma en Peijs zeggen dat het niet lukt door gebrek aan politieke steun en acties van de autolobby.

De bestuurder krijgt dan een rekening voor elke gereden kilometer: een kastje in de auto communiceert met een satelliet, die precies bijhoudt waar en hoeveel wordt gereden. Het plan zal sneuvelen omdat het te ingewikkeld is en omdat het draagvlak ontbreekt, zeggen de oud-ministers.

Voormalig minister Annemarie Jorritsma voorspelt dat Eurlings gaat falen. ,,Het is nodeloos ingewikkeld.'' Zij pleit voor een platte heffing, een vast bedrag per kilometer. ,,Zet eerst de kerstboom neer en hang dan de ballen erin. Anders mislukt het. Als straks de verkiezingen naderen, haken CDA en PvdA af. Uit angst om zetels te verliezen.''

Ook Tineke Netelenbos gelooft niet in het ,,complexe systeem''. ,,Neem de milieueisen: veel te ingewikkeld. Daar komen ze nooit uit.''

Voormalig minister Neelie Kroes stelt dat het draagvlak ,,er niet echt is''.
Provincie:
Tag(s):