maandag, 7. juli 2008 - 15:45

Vijf verdachten aangehouden voor bankfraude

Haarlem

De Bovenregionale Recherche Noordwest & Midden Nederland heeft vier mannen en een vrouw aangehouden voor fraude met bancaire producten. Zij worden ervan verdacht te hebben gefraudeerd met bank- en girorekeningen van nietsvermoedende slachtoffers waardoor ze in staat waren grote geldbedragen op te nemen van hun rekeningen. Dit heeft de politie maandag bekendgemaakt.

De verdachten zijn vier Nederlanders en een Nigeriaan. Vier verdachten zitten nog vast. De recherche verwacht nog meer verdachten te kunnen aanhouden.

Bankmedewerkster
Het onderzoek werd in maart gestart nadat personeel van een bank had opgemerkt dat er mogelijk sprake was van fraude door een medewerkster. Na onderzoek werd vastgesteld dat rekeninghouders uit o.a. Purmerend, Almere, Amsterdam, Den Haag, Groningen en Alkmaar door de fraude waren gedupeerd.

Het politieonderzoek leidde behalve naar de 25-jarige medewerkster uit Almere naar de vier overige verdachten, mannen van 20, 21, 22 en 34 uit Almere, Amsterdam en Purmerend.

De verdachten zijn in de loop van de maand juni aangehouden. Bij onderzoek in de woningen van de verdachten zijn computers, telefoons, een klein geldbedrag en 2 ons harddrugs in beslag genomen. Eén verdachte is al eerder voor een soortgelijk feit veroordeeld.

Meldingsbrief nieuwe bankpas
Dit soort fraude met bankrekeningen is niet nieuw. Aan rekeninghouders wordt middels een briefje van de bank medegedeeld dat een nieuw bankpas bij een filiaal afgehaald kan worden. Het afhaalbericht wordt uit de brievenbus van de nietsvermoedende rekeninghouder ontvreemd.

Met het afhaalbericht en een vals identiteitsbewijs wordt de bankpas door de fraudeur bij de bank opgehaald. Met de bankpas en gestolen informatie is men in staat geld van de nietsvermoedende rekeninghouder op te nemen.

Brievenbus Diefstal van brieven van banken en andere belangrijke poststukken kan worden voorkomen door een betere beveiliging van brievenbussen, met name in de centrale hal van flatwoningen. Dat zijn de brievenbussen waar fraudeurs het doorgaans op hebben voorzien omdat ze minder goed zijn beveiligd en er veel brievenbussen zijn die mogelijk poststukken bevatten.
Provincie:
Tag(s):