donderdag, 26. juni 2008 - 12:55

Vijftien procent afvaltransporten een rommeltje

Den Haag

Gemiddeld 15 procent van alle afvaltransporten in Europa voldoet niet aan de Europese regels voor afvaltransport over de grens (EVOA). De overtredingen variëren van overtredingen van administratieve bepalingen tot illegale overbrengingen. Dat blijkt uit het eindrapport van het Europese samenwerkingsproject IMPEL-TFS Enforcement Actions I.

In dat project hebben 25 Europese landen onder aanvoering van de VROM-Inspectie samengewerkt aan de handhaving van de regels voor grensoverschrijdende afvaltransporten over de weg, het water en het spoor.

Opvallend is het verschil in overtredingpercentage per land, dat ligt tussen de 0 en 100 procent. De verschillen ontstaan door de wijze van controleren (a-select of voorselectie van vrachten), door de handhavingservaring van de inspecteurs (als je weet waar je op moet letten vind je meer) en door de controlefrequentie. Als regelmatig controles gehouden worden weten bedrijven en transporteurs aan welke eisen moet worden voldaan.

Doel van het project was de handhaving van de EVOA-regels in de verschillende landen meer naar een gelijk niveau te brengen. Het verschil in handhavingsniveau per land is nu nog groot. In veel landen ontbreekt het nog steeds aan voldoende middelen, zijn er andere prioriteiten gesteld en is de handhaving van de EVOA nog niet ingebed in de organisatie en is daardoor vaak afhankelijk van individuele medewerkers. Het ontbreken van een gelijke handhavingsdruk is ook vanuit concurrentie oogpunt niet wenselijk, concludeert minister Cramer van Ruimte en Milieu. Nederland wil de rol van de Europese Commissie bij monitoring en evaluatie van handhavingsinspanningen door de lidstaten vergroten. De Europese Commissie zou ook een vervolgproject financieel mogelijk moeten maken.
Provincie:
Tag(s):