zaterdag, 14. juni 2008 - 22:56

Villa wederom de held van Spanje

(Elfvoetbal) David Villa is opnieuw de held van de Spanjaarden. De wedstrijd tussen Spanje en Zweden leek op een 1-1 gelijkspel af te stevenen, maar het goudhaantje profiteerde diep in blessuretijd van een fout in de Zweedse defensie. De aanvaller, die zijn brood bij Valencia verdient, is door zijn treffer nu topscorer van het toernooi met vier doelpunten.

"Dat het doelpunt pas ver in de tweede helft valt is zuur voor de Zweden," toonde bondscoach Luis Aragonés na afloop enige compassie met Zweden. "Maar wij waren de betere ploeg, dus heb ik daar geen boodschap aan."

Spanje begon voortvarend aan het tweede groepsduel. Fernando Torres bracht zijn ploeg al in de vijftiende minuut op voorsprong met een doelpunt van ongekende schoonheid. Een kort genomen hoekschop van Xavi Hernandez kwam bij David Silva terecht. De linkspoot van Valencia leverde een prima voorzet op Torres af, die de bal in de lange hoek wist binnen te schieten.

De openingstreffer zal bij de Liverpool-speler voor grote opluchting zorgen. Buiten het feit dat El Nino dit EK nog nul doelpunten achter zijn naam had staan, neemt hij zo sportieve revanche na zijn respectloze reactie bij zijn wissel in de wedstrijd tegen de Russen.

La Selección bleef na de openingstreffer betere ploeg, maar kreeg in de 25ste minuut een fikse tegenvaller te verwerken. Centrale verdediger Carles Puyol moest met een blessure de strijd staken en werd vervangen door Raúl Albiol.

Met de afwezigheid van de Catalaan werd de organisatie bij de roodhemden er niet beter op. Zweden rook bloed en schakelde een tandje bij. In de 35ste minuut kregen de Scandinaviërs loon na werken. Een voorzet van de opkomende rechtsback Fredrik Stoor werd door Zlatan Ibrahimovic in eerste instantie niet goed gecontroleerd, maar de speler van Internazionale kon zich herstellen, snelde langs zijn tegenstander Sergio Ramos en schoot in de lange hoek raak. Tot aan de rust hielden beide kemphanen elkaar in evenwicht.

De tweede helft begon voor de Zweden met een fikse tegenvaller. Ibrahimovic, het speerpunt van de Vikingen, had te veel last van zijn knieblessure en bleef in de kleedkamer achter. De maker van de 1-1 werd vervangen door een andere oud-Ajacied: Markus Rosenberg. Zweden zakte het tweede bedrijf nog verder terug op eigen helft wat resulteerde in een kat en muisspel. Spanje mocht tot dertig meter van het doel opkomen, daarna hanteerde de geelhemden een ware handbalopstelling.

De Spaanse armada brak in de 64ste minuut door de gele muur heen en was dichtbij de 2-1. Eerst was het Silva die tegen doelman Isaksson aanschoot, waarna Villa dit dunnetjes over deed. Een derde poging van Torres werd door Daniel Andersson van de lijn gehaald.

Zweden kwam vervolgens niet meer in de problemen en mikte duidelijk op een gelijkspel, maar kreeg in de toegevoegde tijd het deksel op de neus. Een lage pass van Joan Capdevila werd door de Zweedse verdedigers verkeerd ingeschat, waarna Villa van dichtbij koel bleef en zijn land de zege bezorgde.Kort na het doelpunt floot scheidsrechter Pieter Vink voor het laatst.

Spanje is dankzij de zege zo goed als zeker van een plaats in de kwartfinale. Zweden zal in het laatste groepsduel tegen Rusland nog vol aan de bak moeten. De Noord-Europeanen zullen vanavond met spanning naar het treffen tussen Griekenland en Rusland gaan kijken.