zondag, 14. september 2008 - 15:40

Vitesse delft onderspit tegen strijdbaar De Graafschap

(Elfvoetbal) De Graafschap heeft de Gelderse derby tegen Vitesse met 1-0 gewonnen. Jason Oost was de gevierde man aan de kant van de Doetinchemmers door na 19 minuten een toegekende strafschop binnen te schieten.

Beide ploegen joegen op eerherstel, nadat zowel De Graafschap als Vitesse hun eerste duel van de competitie kansloos verloor. De Arnhemmers maakten vanaf de eerste minuut opnieuw een zwakke indruk. Met de van Feyenoord gehuurde Nicky Hofs in de basis had de ploeg van trainer Hans Westerhof nauwelijks iets in de melk te brokkelen tegen het team van trainer Henk van Stee. Met veel passie en strijd werd Vitesse afgebluft en met een nederlaag huiswaarts gestuurd.

In de beginfase kregen beide teams grote mogelijkheden. Rogier Molhoek zag zijn kopbal in de derde minuut worden gered door Eric Heijblok, terwijl een minuut later Geert den Ouden zijn inzet maar net voorlangs zag gaan. Na deze kansen kwam het duel meer in evenwicht. De wedstrijd vond vooral plaats op het middenveld waar felle en pittige duels werden uitgevochten.

De thuisploeg kwam op gelukkige wijze op voorsprong. Een lichte overtreding van Molhoek op Den Ouden werd door arbiter Eric Braamhaar zwaar bestraft met een strafschop. Jason Oost schoot de bal door de graaiende handen van Piet Velthuizen tegen de touwen.

De voorsprong deed De Graafschap vol zelfvertrouwen achterover leunen en de thuisploeg liet de tegenstander komen. De bezoekers werden nauwelijks gevaarlijk. Het elftal van Westerhof hanteerde een veel te laag tempo en de Doetinchemse defensie kwam nauwelijks in de problemen. Alleen Ricky van Wolfswinkel was meerdere malen dichtbij een treffer, maar de spits vond keer op keer de prima keepende Heijblok op zijn weg. Vlak voor de rust kreeg Vitesse nog een batterij aan hoekschoppen, maar de dode spelhervattingen leverden niets op.

In de tweede helft veranderde er weinig aan het spelbeeld. Vitesse speelde veelal de bal rond zonder gevaarlijk te worden, terwijl De Graafschap bij vlagen gevaarlijk werd via de counter. Oost kreeg een uitgelezen mogelijkheid om Den Ouden de 2-0 te laten aantekenen, maar de aanvallende middenvelder ging voor eigen succes en faalde opzichtig. Ook de debuterende Hugo Bargas kon vlak voor tijd een vrijstaande medespeler bedienen, maar was zelfzuchtig en zag zijn inzet worden gekeerd door Velthuizen.

Vitesse probeerde in de laatse minuten nog een slotoffensief eruit te persen, maar de aanvallers van de bezoekers waren niet opgewassen tegen de stugge Doetinchemse defensie, waardoor de Arnhemmers uit twee wedstrijden nul punten hebben.