zondag, 27. januari 2008 - 16:22

Vitesse en Ajax delen punten

(Elfvoetbal) Vitesse en Ajax hebben de punten gedeeld. In een uitverkocht Gelredome kwamen beide ploegen niet verder dan 2-2. Mads Junker en Harrie Gommans tekenden in een zinderende wedstrijd voor de Arnhemse treffers. Urby Emanuelson en Luis Suarez scoorden namens Ajax.

Vitesse toonde in de eerste helft weinig ontzag voor Ajax. De thuisploeg speelde fel en gunde de bezoekers geen millimeter ruimte. Het elftal van trainer Aad de Mos kwam in de achtste minuut dan ook verdiend op voorsprong. Een mooie dieptepass van Remco van der Schaaf, na een goede onderschepping van Jasar Takak, zette Junker vrij voor Maarten Stekelenburg. Oog in oog met de uitkomende keeper lepelde de aanvaller van Vitesse de bal in het lege doel: 1-0.

Halverwege de eerste helft kantelde de wedstrijd. De Amsterdammers, waar Bruno Silva in de basis stond, namen steeds meer het heft in handen. Dat resulteerde in een aantal grote mogelijkheden, maar Gabri, Suarez, John Heitinga en Huntelaar hadden hun vizier niet op scherp staan. Vrij voor doelman Piet Velthuizen werden de mooiste kansen om zeep geholpen. Vitesse mocht dan ook niet mopperen, dat het in de rust nog op 1-0 stond.

Het grootste gevaar bij Ajax kwam vanaf de rechterkant via Dennis Rommedahl. De buitenspeler was met zijn snelheid een plaag voor linksback Gill Swerts. De voorzetten van de Deen waren eveneens op maat, maar werden door de Ajax-aanvallers te onbesuisd afgewerkt. Ook Kenneth Perez toonde zijn genialiteit. De aanvallende middenvelder legde een lange pass van Emanuelson met zijn hoofd in één keer klaar voor de vrijstaande Gabri. De middenvelder schoot echter over. Een paar minuten later stuurde Perez Huntelaar met een subtiele pass de diepte in. De spits wilde de sluitpost van Vitesse met een magistrale stift verschalken, maar raakte de bal totaal verkeerd.

Meteen na rust was het wel raak voor Ajax. De mee opgekomen Emanuelson combineerde fraai met Perez en kon vrij opduiken voor Velthuizen. In tegenstelling tot zijn teamgenoten faalde de linksback niet en schoof zuiver binnen: 1-1. Op dat moment hadden de gasten de wedstrijd in handen. Drie minuten later lag de bal opnieuw in het mandje. Huntelaar werd niet aangepakt door de Vitesse-defensie en legde vlak voor Velthuizen breed op Suárez. De buitenspeler schoot in eerste instantie tegen de goalie aan, maar kon de rebound simpel binnentikken: 2-1.

Vitesse gaf niet op en knokte zich terug in de wedstrijd. Vijf minuten later kwamen de Arnhemmers alweer op gelijke hoogte. Een voorzet vanaf links van Santi Kolk werd door Junker met het hoofd verlengd. Gommans stond vervolgens vrij voor Stekelenburg en bleef uiterst koel: 2-2.

De toeschouwers zaten op het puntje van hun stoel. Vitesse en Ajax maakten er een zinderende tweede helft van. Het spel golfde op en neer. In de slotfase kregen beide ploegen genoeg kansen om de wedstrijd in hun voordeel te beslissen. Huntelaar wist in kansrijke positie Velthuizen te passeren, maar zag zijn inzet van de lijn worden gehaald door Paul Verhaegh.

In de tegenaanval kwam Theo Janssen in scoringspositie. De middenvelder van Vitesse schoot schuin voor Stekelenburg hoog over, waar een voorzet een betere keuze zou zijn geweest. In blessuretijd was Ajax het dichts bij de drie punten. Rommedahl stifte de bal over de uitkomende Velthuizen, maar ook de inzet van de Deen werd voor de lijn gered. Het bleef zodoende bij 2-2.