zaterdag, 20. september 2008 - 22:47

Vitesse en Sparta pakken eerste punt

(Elfvoetbal) De eredivisionisten Vitesse en Sparta Rotterdam hebben hun eerste punt van het seizoen te pakken. In Arnhem kwamen de ploegen in een matig duel niet verder dan 1-1. De doelpunten in het Gelredome werden gemaakt in de tweede helft. Thuisploeg Vitesse kwam na een blunder van Sparta-keeper Cor Varkevisser op voorsprong via Ricky van Wolfswinkel. Hij scoorde de eerste Vitesse-goal van dit seizoen. Aan de andere kant van het veld maakte invaller Charles Dissels, na een aardige solo, de gelijkmaker: 1-1.

Hoe matig de vertoning van Sparta in Arnhem ook was, de Rotterdammers hadden er in de slotfase nog drie punten uit kunnen slepen. Aanvaller Rydell Poepon dook op voor keeper Piet Velthuizen van Vitesse, maar nam een verkeerde beslissing. De vorig seizoen in Tilburg voor Willem II zo gemakkelijk scorende aanvaller besloot de bal terug te leggen op Dissels, maar had geen rekening gehouden met de aanwezigheid van Vitessenaar Claudimir. De Braziliaan kon de bal eenvoudig onderscheppen en voorkwam daarmee dat zijn ploeg voor de derde keer op rij een competitieduel verloor.

In de slotfase van de eerste helft waren de Spartanen ook al dichtbij een doelpunt. Toen was het aanvaller Joshua John die Vitesse liet schrikken. De spits van Sparta schoot de bal snoeihard in. Via de vingertoppen van Velthuizen en vervolgens de lat stuiterde het leder terug het veld in.

Gastheer Vitesse stelde vooral teleur. De Arnhemmers kregen weinig kansen en moesten het voornamelijk hebben van vrije trappen en hoekschoppen. Rogier Molhoek krulde de bal vanuit een vrije trap bijna in het Sparta-doel en ook de door jongeling Alexander Büttner genomen corners zorgden regelmatig voor hachelijke situaties in het strafschopgebied van Sparta, dat zo nu en dan met vallen en opstaan de bal weg wist te werken.

Trainer Hans Westerhof kan de komende weken waarschijnlijk geen beroep doen op verdediger Frank van der Struijk. De aanwinst van Vitesse raakte al in de beginfase van de wedstrijd geblesseerd, nadat hij tegen Sparta-verdediger Karim Touzani opbotste. Van der Struijk speelde nog een paar minuten mee, maar moest daarna gewisseld worden en vertrok nog tijdens de eerste helft op krukken richting het ziekenhuis. Daar worden foto's genomen van de pijnlijke enkel van de centrale verdediger.