zondag, 6. april 2008 - 3:11

Vitesse in tweede helft verdiend langs Sparta

(Elfvoetbal) Vitesse heeft in de thuiswedstrijd tegen Sparta drie belangrijke punten gepakt in de strijd om de play-offs voor Europees voetbal. Zowel voor als na rust had de ploeg van trainer Aad de Mos het initiatief, maar de afronding liet lange tijd te wensen over.

Na de pauze waren de Arnhemmers doeltreffender, wat resulteerde in drie doelpunten. Sparta was in de eerste helft af en toe nog wel gevaarlijk, maar maakte na rust geen moment aanspraak op de overwinning. Het mag blij zijn dat de concurrenten Excelsior (tegen FC Twente) en Willem II (tegen sc Heerenveen) ook geen punten pakten.

De eerste helft was slordig, maar kende wel een aantal aantrekkelijke fases. Vooral tussen de tiende en de 25ste minuut regende het kansen, maar het vizier van de aanvallers stond niet op scherp.

De eerste grote kans was voor Juan Gonzalo Lorca. Hij zag zijn schot gepakt worden door Sparta-goalie Sander Westerveld. De Rotterdammers plaatsten een snelle counter. Na een goed uitgespeelde aanval vuurde aanvaller Charles Dissels op het doel van Piet Velthuizen, maar ook de Vitesse-doelman lette op en kon de bal tot corner boksen.

De grootste kans van de eerste helft was in de veertiende minuut voor Santi Kolk. Tot tweemaal toe mocht hij van dichtbij uithalen. De eerste keer redde Westerveld, de tweede kans (die uit de kluts voor zijn voeten belandde) schoot hij over. Weer plaatste Sparta een goede tegenaanval, met opnieuw Dissels als eindstation. Zijn schot ging ditmaal voorlangs.

Die fase was typerend voor de eerste helft. Vitesse had het meeste balbezit en Sparta speelde op de counter. Beide teams kregen kansen, maar wisten het net maar niet te vinden.

Na de rust sprong Vitesse doeltreffender met de kansen om. In de 58ste minuut kwam de ploeg op voorsprong. Mads Junker werd even vrijgelaten en wist de bal over Westerveld te lobben. Vlak daarvoor had scheidsrechter Jan Wegereef Vitesse nog een loepzuivere strafschop onthouden. Junker werd door Danny Schenkel overduidelijk vastgehouden, maar Wegereef wilde van niets weten.

De 1-0 was meteen de beslissing van de wedstrijd. Bij Sparta leek alle geloof in een goed resultaat meteen verdwenen. Dat viel ook trainer Foeke Booy op. "We hebben het laten liggen, want tot dat moment zaten we goed in de wedstrijd", zei hij na afloop.

Het duurde tot de 78ste minuut, voordat Vitesse ook in de score afstand wist te nemen van de Rotterdammers. Theo Janssen kreeg alle tijd om uit te halen en schoot de bal langs Westerveld. Twee minuten later was het Claudemir, die de 3-0-eindstand op het bord bracht. Na mislukte schoten van Janssen en Lorca, belandde de bal per toeval bij de Braziliaan, die gemakkelijk binnenschoot.

De Mos wist wel waarom zijn ploeg gedurende de wedstrijd zoveel kansen kon creëeren. "De tegenstander wilde ook aanvallen, Sparta heeft de punten zelf immers ook hard nodig", sprak hij na de wedstrijd. Vitesse stijgt door de overwinning naar de tiende plaats, op doelsaldo achter NEC. Sparta blijft, dankzij de nederlagen van Willem II en Excelsior, veertiende. De Mos: "De laatste drie wedstrijden waren de kwartfinale, halve finale en de finale. De eerste van de drie hebben we in ieder geval gewonnen."