zondag, 16. november 2008 - 18:57

Vitesse morele winnaar tegen AZ

(Elfvoetbal) AZ heeft de kans laten liggen om de koppositie in de Eredivisie weer over te nemen van NAC. Een ontketend Vitesse hield de Alkmaarders op 1-1 en revancheerde zich goed na het midweekse bekerechec tegen de amateurs van Lienden. Door de puntendeling zakt AZ naar de vierde plek. Vitesse blijft de nummer vijftien, maar als de ploeg zo blijft spelen, komt daar snel verandering in.

"Het werd een keer tijd," vond Santi Kolk, die de Vitesse-goal maakte. "Ik hoor al langer dat we goed spelen, maar we pakten steeds geen punten. Dan is het lekker als het tegen AZ wel gebeurt." Voor de aanvaller voelde het gelijkspel ook een klein beetje als eerherstel na het 1-0 verlies tegen Lienden. "Dat was een schande, maar dat hebben we vandaag een beetje goed gemaakt."

Vitesse begon scherp en fel aan de wedstrijd, met uitzondering van Civard Sprockel. De centrale verdediger gaf teveel ruimte aan de handige aanvallers van AZ en dat moest de thuisclub bekopen met een snelle tegentreffer. De inschuivende Niklas Moisander speelde na een kwartier Ari in op de rand van het strafschopgebied en de Braziliaan, die twee meter kreeg van Sprockel, kon makkelijk wegdraaien. Na een verschrikkelijke pegel kon doelman Piet Velthuizen vissen.

Na de treffer toonde AZ zich vooral effectief en zakelijk. De Alkmaarders kozen steeds hun momenten om uit te breken en dat leverde een aantal goede kansen op, met de grootste voor Mounir el Hamdaoui. Sprockel, opnieuw niet scherp, liet een voorzet van Ari schieten en de topscorer van de Eredivisie kon aannemen en aanleggen. Vanuit een moeilijke hoek schoot de spits van AZ de bal op de paal.

Ondanks het grote verschil op de ranglijst, twaalf plaatsen, was Vitesse zeker niet de mindere. Ricky van Wolfswinkel en Rogier Molhoek kregen beiden grote kopkansen, maar doelman Sergio Romero stond steeds op de goede plek. Kort na rust kon Santi Kolk de Argentijnse goalie wel passeren. Een werkelijk schitterende aanval, met een driedubbele één-twee tussen Claudemir en Van Wolfswinkel, bracht Vitesse terug in de wedstrijd.

Die opkikker kwam het spel van Vitesse ten goede. De ploeg speelde opeens met het vertrouwen van een kampioen en produceerde de ene na de andere aanval. Eigenlijk voetbalde Vitesse op zijn ´AZ´s'. De Alkmaarders hadden geen antwoord op de aanvalsdrift van de tegenstander en moesten oppassen om niet volledig te worden overlopen. Alleen El Hamdaoui toonde in de tweede helft nog enkele keren zijn exceptionele kwaliteiten. Tot tweemaal toe toverde hij zich door de verdediging van Vitesse, maar een pass op Brett Holman mislukte en een schot werd gestopt door Velthuizen.

Een balende AZ-trainer Louis van Gaal vond dat zijn ploeg een overwinning verdiende: "Als je naar de kansenverhouding kijkt wel. Volgens mij hebben wij zes of zeven keer
Categorie:
Tag(s):