maandag, 28. april 2008 - 9:22

Vlaggen bij FNV halfstok voor Workers Memorial Day

Woerden

Bij de vakcentrale FNV en de meeste bondskantoren gaat op maandag 28 april de vlag halfstok. Dat is vanwege Workers Memorial Day. Op deze dag gedenkt de vakbeweging wereldwijd de werknemers die zijn gestorven als gevolg van hun werk. Iedere 15 seconden sterft er ergens op aarde een werknemer, zo'n 6000 elke dag.

Volgens de International Labour Organisation (ILO), de VN-organisatie voor arbeid te Geneve sterven er jaarlijks meer dan 2 miljoen werknemers door ongelukken en arbeidsgerelateerde ziekten, vinden er 270 miljoen ongelukken op het werk plaats. Blootstelling aan chemische stoffen leidt tot een serfte van 440.000 werknemers en asbest eist jaarlijks zo'n 100.000 doden.

Het initiatief voor de gedenkdag komt - evenals 1 mei, Dag van Arbeid - van de andere kant van de oceaan. Memorial Day is in Canada in 1989 officieel verklaard als dag om werknemers die vroegtijdig zijn omgekomen in het afgelopen jaar te herdenken. Dit gebeurde nadat de Canadese vakbeweging hierop had aangedrongen. De Amerikaanse vakbeweging sloot zich daarbij aan. 28 April werd gekozen, omdat dit de 'verjaardag' was van het Canadese department of Health en Safety.
Provincie:
Tag(s):